Алжир и Китай ще си партнират в изграждането на голям завод за фосфати. Предприятието за 6 млрд. долара ще се намира в североизточната част на арабската страна, на границата с Тунис, съобщава китайската агенция Xinhua.

Строителните дейности трябва да започнат още през този уикенд, а производството се очаква да стартира през 2022 г.

Целта е да се използват богатите ресурси на висококачествени фосфати в Алжир, от които ще се произвеждат торове, амоняк, силиций и други материали, използвани в различни икономически дейности.

Проектът, чието производство трябва да достигне 6 млн. тона годишно, ще включва дублиране на железопътната линия, свързваща фабриката с пристанище Анаба, и ще създаде 2500 постоянни работни места.

Мегапроектът ще бъде реализиран в партньорство между 2 алжирски и 2 китайски компании. Делът на Китай се оценява на 49%, а Алжир ще притежава контролния пакет от 51%, в съответствие с инвестиционния закон на страната.

Амбицията на Алжир е с помощта на новия завод да изнася ежегодно торове на стойност 2 млрд. долара и постепенно да се превърне в един от най-големите световни износители на този продукт.

Северна Африка е един от най-богатите региони на фосфатни скали

Източник: Getty Images

Северна Африка е един от най-богатите региони на фосфатни скали

Страната иска да се възползва, тъй като се намира в регион, който е изключително богат на този ресурс. Над 80% от световните запаси от фосфатни скали са в Северна Африка, като около 50 млрд. тона от тях са в Мароко. Годишният капацитет за производство на фосфати в Мароко е 12 млн. тона, а Тунис - до 8 млн. тона годишно.

Ако Алжир постигне производствените си цели, ще има потенциала да достави на света повече от 35 млн. тона фосфати годишно до 2020 г., пише The Arab Weekly.

Това може да помогне за посрещане на нарастващото търсене на фосфати в световен мащаб, което се очаква да достигне 49 млн. тона в края на това десетилетие, сочат данни от Организацията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО) и Геологическият топографски институт на САЩ.