Известният инвеститор Марк Мобиус, ветеран по развиващите се пазари, заяви, че сега е времето да се купуват акации в emerging markets, особено в Индия, Бразилия и Източна Европа, съобщава Bloomberg. 

"На този етап ние сме особено заинтересувани от Индия. Аз току що се завърнах от двуседмична пътуване в Индия и съм поразен от протичащите промени", споделя Мобиус в интервю за Bloomberg TV в Сингапур.

"Това е съвършено невероятно, разбира се, да наблюдавате ръст от 7% в страна с такива огромни размери", допълва инвеститорът, партньор - учредител на Mobius Capital Partners.

Припомняме: Централната банка на Индия прогнозира ръст на БВП през тази финансова година завършваща през март()в размер на 7,4%. Между другото международната рейтингова агенция Fitch Ratings през декември намали прогнозата си за третата по-големина икономика в Азия от 7,8% до 7,2% за 2018 година.

Марк Мобиус споделя, че според него, капиталите трябва да се инвестират в активи в следните направления:

  • 30% в Индия;
  • 30% в Латинска Америка - Бразилия, Аржентина, Чили и Мексико;
  • 30% в Източна Европа и по специално в Полша, Румъния и Турция;
  • останалото - в Китай и други страни от Азия. 
Инвеститор: Brexit може да е „лъч на надежда” за Източна Европа

Инвеститор: Brexit може да е „лъч на надежда” за Източна Европа

А също и за някои други развиващи се пазари

Мобиус отбелязва "потресаващото възстановяване" в много развиващи се страни, като аргумент да се инвестира в техните икономики.

Въпреки че, през миналата година акциите и валутите на emerging markets преживяха силен спад на фона на втвърдената паричнокредитната политика на Федералния резерв и търговската война между САЩ и Китай.