Компанията за доставка на храна Deliveroo може да направи най-големия британски дебют на Лондонската фондова борса (LSE), откакто стоковият гигант Glencore стана публичен преди близо десетилетие, след като в понеделник определи ценови диапазон на акциите си, който го оценява на 12 млрд. долара (или 8,8 млрд. паунда), предаде Reuters.

Фирмата за доставка на храни до момента е получила финансиране от Amazon и вероятно ще се използва и за политически цели от британското правителство, за да докаже, че все още може да привлича чуждестранни инвестиции, даже и след като страната напусна Европейския съюз.

Ако постигне целевата си капитализация, Deliveroo ще е над двойно по-мащабно първично публично предлагане от рекордьора от миналата година The Hut Group, който получи оценка от 5,4 млрд. паунда.

Компанията се възползва от затварянето на ресторантите и брутната стойност на транзакциите ѝ, която измерва общата стойност на получените поръчки, се изстреля с 64,3% през 2020 г. до 4,1 млрд. паунда.

Въпросът е дали този ръст ще продължи след облекчаване на ограниченията срещу коронавируса и дали ще бъде достатъчен, за да насочи бизнеса към печалба, след като миналата година той е отчете загуба от 223,7 млн. паунда.

"Въпреки че това ненаситно търсене на храна за вкъщи вероятно няма да изчезне напълно, неизбежно ще има спад в търсенето, тъй като вечерящите се възползват от възможността да резервират маси в любимите си заведения за хранене, когато ограниченията намалеят", каза експерт.

Ценовият диапазон за акациите на Deliveroo е между 3,9 и 4,6 паунда за акция.