В Истанбул е открита първата в Европа биорафинерия с отрицателни въглеродни емисии. Съоръжението ще произвежда авиационно гориво от водорасли, като това става възможно с подкрепата на ЕС, предават местните медии.

Чрез биорафинерията Турция цели да намали използването на изкопаеми и невъзобновяеми ресурси за енергийни нужди в условията на климатична криза. Рафиренията е изградена в кампуса на престижния Босфорски университет.

"Роснефт" купува от Shell рафинерия в Германия

"Роснефт" купува от Shell рафинерия в Германия

Предприятието получава руски петрол Urals по тръбопровода "Дружба"

Рафинерията е с площ от 2500 квадратни метра в кампуса на университета. Тя използва водорасли, отглеждани в реактори и басейни, за производство на биогорива, хранителни добавки, фуражи за животни и органични биоторове.

Проектът има бюджет от 6 милиона евро, като ЕС покрива 85% от проекта, посочва Анадолската агенция. Останалата част се покрива от министерството на промишлеността и технологиите в рамките на неговата програма Конкуретни сектори.

Програмата, която се финансира съвместно от Турция и ЕС, включва подкрепа за икономическо развитие чрез разширяване на възможностите на инфраструктуртата за изследвания и на малките и средни предприятия.

Министърът на промишлеността и технологиите Мустафа Варанк коментира пред турските медии, че "биорафинерията ще произвежда много продукти, от които Турция има нужда, и че биогоривото, получено в рафинерията, ще се използва за самолети, като по този начин ще се ограничи зависимостта от вноса на енергийни ресурси и ще се намалят въглеродните емисии".

Американската Attis инвестира €80 милиона в завод за биогорива в Сърбия

Американската Attis инвестира €80 милиона в завод за биогорива в Сърбия

Съоръжението трябва да е готово след година и половина и да осигурява средно 1500 евро заплата на 160 служители

Той допълни, че се предвижда използване на биогорива, които ще бъдат произведени в рафинерията, от националната авиокомпания Turkish Airlines.

"Ние искаме Turkish Airlines да извърши първия си полет с използване на биогориво оттук преди края на 2022-а година", подчерта министърът.

Биорафинерията разчита изцяло на вятърна енергия за нуждите от електричество.