Американският технологичен холдинг Attis Industries ще инвестира до 80 млн. евро в завод за биомаса в северния сръбски град Кула са посочили от самата градска управа, предаде renewablesnow.com.

Според информацията, вложението ще се случи в рамките на две години, след като компанията получи лиценз за започване на дейността и за построяване на завода си, като инвестицията ще създаде около 160 нови работни места.

Времето, необходимо за изграждане на завода, ще е година и половина, посочи представителят на американската компания Ванеса Багето след подписване на меморандум за разбирателство между Attis и Кула.

Швейцарската Regent изгражда завод в Сърбия за 10 милиона евро

Швейцарската Regent изгражда завод в Сърбия за 10 милиона евро

Компанията произвежда осветително оборудване

Прогнозната средна брутна заплата в новия завод ще бъде 1500 евро на месец, а очаквано от градската управа акцентират, че използваната технология ще бъде екологично чиста.

Това е втория завод за биогорива на базираната в Джорджия Attis Industries. Първият е във Фултън, Ню Йорк.

През последните десетина години Сърбия започва да се оформя като все по-привлекателна инвестиционна дестинация за биогорива. Например през 2013 г. чрез свое подразделение "Газпром" създаде завод за 100 млн. евро в Ниш, а гръцката компания за биогорива Algae Energy инвестира 75 млн. евро във ферма за водорасли, от които се произвежда самото гориво, през 2014 г.

От 2017 г. насам оперират два големи завода и електроцантрали за биогаз в Честерег и Ботос с мощност от съответно 637 MW и 600 MW. Първият завод за биогорива и електроцентрала, работещи на такива, конкретно биогаз, в страната е построен още през 1987 г., а инвестицията е била от 1,2 млн. долара.