Германският лидер в търговията на дребно REWE, част от която са едноименната верига супермаркети, както още BILLA и Penny, планира инвестиции в размер на 2 милиарда леи или 414 милиона евро в Румъния. От дружеството искат да направят това вложение в мрежата си супермаркети в северната ни съседка до края на 2025 година.

От групата посочват, че през този период ще отварят по 20-25 магазина годишно в страната, като целта е в рамките на следващите 5 години те да имат 400 магазина под бранда Penny в Румъния, се казва в официално съобщение на компанията, цитирано от сайта SeeNews.

Заедно с това от REWE готвят отварянето на четвърти логистичен център в съседката ни, който трябва да се намира в областта Олтения, която граничи със Северозападния регион у нас.

"През 2019 година ние продъжихме да се разрастваме и постигнахме много добри резултати. Румънският пазар все още дава възможности за растеж и за построяването на четвърти логистичен център", посочва генералният мениджър на групата за Румъния Даниел Грос.

Компанията майка на Billa купува най-голямата туристическа компания в Румъния

Компанията майка на Billa купува най-голямата туристическа компания в Румъния

Цена на сделката не се посочва

През миналата година оборотът на Penny е достигнал 3,96 милиарда леи или с 15% над реализираният такъв през предходната финансова година. За същия период компанията е инвестирала в страната над 280 милиона леи.

Първите магазини под тази марка отварят в Румъния през 2005 година. Те имат три логистични бази в страната - в Щефанещи де Жос, Турда и Бакъу. Към момента веригата има 259 магазина в страната, като за нея работят 4800 души.

BILLA откри първия си магазин с каси за самообслужване

BILLA откри първия си магазин с каси за самообслужване

Инвестицията в обекта в Пловдив е над 2,3 млн. лв., като той открива 40 нови работни места

На българския пазар REWE е представена с веригата BILLA. Групата оперираше у нас и под марката Penny, но през 2015 година обяви изтеглянето ѝ от България. Тя имаше 49 магазина в страната, като част от тях минаха под бранда на BILLA след изтеглянето на Penny, а друга част бяха придобити от Maxima Groupe, която управлява супермаркетите "Т-Маркет". Към днешна дата в България BILLA има 131 обекта.

REWE Group е водеща компания в сферата на търговията и туризма в Германия и Европа. Общият размер на външните ѝ приходи за 2018 година е 61 милиарда евро. Основаната през 1927 година група осигурява работа на над 360 000 души и управлява 15 700 магазина в 22 европейски страни.