Най-голямата туристическа компания в Румъния - Eurolines Romania, която оперира и на българския пазар, ще бъде продадена на германската група REWE, която държи веригите супермаркети Billa и Penny. Освен в търговията с бързооборотни стоки последната развива дейност в туристическия сектор.

Според информацията на местното издание Business Review сделката ще бъде осъществена чрез дъщерното дружество на REWE DER Touristik. Очаква се транзакцията да бъде напълно завършена през есента.

От румънската компания обясняват, че всички настоящи офиси на Eurolines, както и работните места, ще бъдат запазени на настоящите локации. Конкретни параметри на сделката не се посочват.

Eurolines Romania е основана от Драгос Анастасиу през 1995 година и днес под шапката ѝ са над 20 отделни дружества. Тя има над 650 служители, 4 франчайза в Германия и около 800 автобуса.

DER Touristik Group е сред водещите туристически дружества в Европа. Тя управлява 130 отделни бранда с над 10 500 служители в 15 държави, а приходите ѝ възлизат на 6,7 милиарда евро.

Компанията майка REWE Group е пазарен лидер в търговията на дребно и в туристическия бранш в Германия и Европа. През 2018 година общо приходите на групата възлизат на 61 милиарда евро. Тя има над 360 000 служители и 10 000 магазина на 22 европейски пазара.