Вчера Tesla се превърна в хит, след като купи биткойн за 1,5 млрд. долара, което изстреля цената на криптовалутата с 19,3% до малко над 47 хил. долара за койн. Royal Bank of Canada обаче смята, че следващият гигант, който трябва да се присъедини към компанията на Илън Мъск, е Apple.

Според доклад на анализатора от банката Мич Стийвс, цитиран от Zero Hedge, компанията от Купертино трябва да се съсредоточи върху развиването на Apple Wallet, вместо върху автономните автомобили. С него, тя ще може да използва потребителската си база от 1,5 млрд. души, за да пусне Apple Exchange - платформа за обмен на криптовалути, която може да добави 50 млрд. долара към пазарната капитализация на компанията.

Но за да се случи това, Apple трябва да закупи биткойн за 1 млрд. долара, което се равнява на "паричните ѝ потоци за четири дни", смята Стийвс.

"Когато мислим за Apple Wallet, според нас има очевидна възможност да се създаде механизъм за купуване и продажба на криптовалути, освен стандартните транзакции", пише в доклада си той. "По-конкретно, не смятаме, че Apple трябва да притежава биткойн като актив в счетоводния си баланс, въпреки че това вероятно би помогнало, а просто трябва да позволи на потребителите си да купуват и продават криптовалутата."

Според него компанията вече притежава установена и работеща инфраструктура, която може да ѝ позволи рязко да заеме голям пазарен дял в света на криптоборсите. "Ако видим PayPal например, фирмата вече позволява купуването и продажбата на криптовалута, въпреки че не позволява тя да бъде изпратена извън системата до хардуерен портфейл", пише анализаторът. "Макар много потребители да не харесват този аспект, това все пак не спря PayPal да генерира допълнителни постъпления в затворената си екосистема."

А въпреки че според него не е задължително Apple да използва биткойн в счетоводния си баланс, той е на мнение, че малка сума от криптовалутата в него ще подпомогне финансирането на подобна борса.

"Ако го погледнем под друг ъгъл и допуснем, че цената на разработване на криптопортфейл/борса ще струва на екосистемата на Apple 500 млн. долара, те могат синтетично да финансират начинанието като придобият съответния актив, т.е. биткойн", пише Стийвс. "Например ако компанията купи биткойн за 5 млрд. долара (което възлиза на паричния ѝ поток за 20-25 дни), цената му ще трябва да нарасне с 10%, за да може фирмата да финансира разработването на портфейла изначално. Това е позиция със солидна стойност според нас, тъй като бизнесът ще бъде финансиран, без да се отнемат средства от други проекти на компанията."