Румъния ще отпусне 357 млн. леи (76.75 млн. евро) на още 5 големи индустриални компании, за да стимулира производството им.

Министерството на финансите е подписало още 5 споразумения за отпускане на безвъзмездни средства, като сред бенефициентите са автомобилни производители и компании за производство на авточасти.

През тази година са подписани общо 14 споразумения за финансиране, като общият бюджет, отпуснат на схемата за държавна помощ, е в размер на 1.6 млрд. леи (344 млн. евро), съобщава румънската медия Business Review.

Нациналната гордост на Румъния - Automobile Dacia получава 115.8 млн. леи (около 25 млн. евро). Целта е да разшири производствения си капацитет и да увеличи производството си, за да отговори на нарастващото търсене на пазара на моторни превозни средства.

Друго предприятие от сектора - Swoboda Sibiu получи 17 мнл. леи (3.65 млн. евро) за разширяване на производствения капацитет на сензори в автомобилната индустрия.

Още една компания от бранша - Sogefi Suspensions Eastern Europe ще получи 104 млн. леи (22.36 млн. евро), за да изгради завод за производство на компоненти за системи за окачване.

Omnia Europe иска да развие инвестиция на зелено за производство на нишесте, малтодекстрин, глутен, фуражен глутен и царевични кълнове, а размерът на одобрената държавна помощ е 80.5 млн. леи (17.31 млн. евро).

Martur Automotive Seating and Interiors ще получи 41.3 млн. леи (8.8. млн. евро), за да разшири капацитета си за производство на компоненти за автомобилни седалки и цели седалки за автомобили.

Министерството на финансите увеличи бюджета на схемата за държавна помощ с повече от 1 млрд. леи (215 млн. евро) при втората корекция на бюджета тази година.