Русия и Китай разработват 73 съвместни проекта на обща стойност около 100 милиарда долара, съобщиха от Руския фонд за преки инвестиции (РПФИ) в навечерието на срещата между премиерите на двете страни.

На третото заседание на Руско-китайския консултативен комитет на предприемачите в Пекин бяха обсъдено взаимодействието в тази насока в областта на промишлеността, селското стопанство, електронната търговия и финансовия сектор, съобщава RNS.

Растящият интерес от страна както на руските, така и на китайските компании позволява да се разчита на съществено увеличение на взаимните инвестиции. Успешно са завършени 21 съвместни инвестиционни проекти на обща сума над 14 милиарда долара, отбеляза генералният директор на фонда Кирил Дмитриев.

Той посочи, че вече не само РПФИ, а и Руско-китайският инвестиционен фонд се е включил в авангардния транспортен проект Hyperloop. В последния етап на привличането на инвестиции в проекта е участвал и стратегическия партньор на РФПИ в Близкия изток - дубайският пристанищен оператор DP World.

Един от вариантите е проектът Hyperloop в Русия да излезе от Китай до пристанище Зарубино. Смята са, че той може да бъде завършен към 2020-2021 година, като руската му част ще струва около 1,5 милиарда долара, пише още rns.online.