Докато индексът Dow Jones спадна с 300 пункта вчера, съставният Nasdaq нарасна до 10 хил. пункта - най-високата стойност в историята си - заради оптимизма на пазарите, свързан с възстановяването на икономиката. Това беше ръст от 0,3% за деня, след който. Преди затварянето обаче той спадна леко и затвори на 9953,25 пункта.

Индексът Nasdaq 100, в който се търгуват акциите на най-големите технологични компании, нарасна още повече - с 0,7%, като затвори при стойност от 9967,17 пункта. Наскоро стана ясно, че оптимизмът на инвеститорите се дължи почти изцяло на щедрото финансиране, осигурявано от Федералния резерв на САЩ.

Сред печелившите за деня са Microsoft (0,8%) и Apple (3,2%), а най-голям ръст постигна австралийската фармацевтична компания Immuron, чийто ценни книги поскъпнаха с 852,23%, след като стана ясно, че е започнала предварителни разговори с регулаторите в САЩ за ново лечение на ешихерия коли.

Изследване: Защо фондовите борси продължават да растат?

Изследване: Защо фондовите борси продължават да растат?

Болшинството смятат, че причината са политиките на Фед и очакват централната банка да започне да манипулира лихвите по правителствените облигации

На другия полюс очаквано са авиокомпаниите и производителите на самолети. Акциите на Delta Airlines, American Airlines и United Airlines изгубиха съответно 7,57, 8,66 и 8,31%, а на Boeing - 5,97%. При банкрутиралата Hertz сривът е от 24,41%

Данните на Националното бюро за икономически изследвания на САЩ показват, че страната официално се намира в рецесия от февруари досега, с което приключи най-дългият период на икономически растеж от 1854 г. до момента. Той продължи 128 месеца, като прогнозата на Световната банка е икономиката на страната да спадне с 5,2%; от Radobank очакват спад от 5,7%.

Същевременно въпреки първите положителни данни за заетостта в страната, според които броят на безработицата се понижава, прогнозата е фалитите да продължат. Нов анализ, изготвен от Coresight Research, сочи, че броят на банкрутиралите физически обекти до края на годината може да надхвърли 25 хил.

Прогнозата е, че те ще продължат да се отразяват и на свързаните отрасли в икономиката. "Затварянето на универсалните магазини и на веригите за облекла ще доведе до вълнообразни ефекти, които са лоша новина за моловете", каза изпълнителният директор на Coreseight Дебора Уейнсуиг.

Вълната от корпоративни фалити в САЩ тепърва започва

Вълната от корпоративни фалити в САЩ тепърва започва

Само през май са банкрутирали 29 големи компании

А напрежението между моловете и наемателите им ще продължава да расте. В началото на месеца Simon Property Group заведе дело срещу GAP по обвинение, че веригата не им е изплатила наеми на стойност над 65,9 млн. долара. Това статукво вече започна да се отразява негативно върху целия пазар на търговски площи в страната - феномен, който ще започне да се наблюдава и в България.