Ако наскоро сте летели със самолет на европейския производител Airbus, е много вероятно вратите, през които сте минали, да са били произведени от друг френски гигант в авиоиндустрията - Latecoere. А след време нищо чудно част от тези врати да са произведени в България, тъй като в сряда компанията отвори свой завод в индустриалната зона край Пловдив.

Проектът беше обявен през миналата година, като след това беше основана и българската дъщерна фирма "Латекоер България". Тогава стана ясно, че в базата ще бъдат инвестирани 15 милиона евро до 2020 година. Към момента е готова първата фаза от проекта, която е на площ от 5 хиляди квадратни метра, а през 2019 година ще бъде завършен вторият етап, с който ще се добавят още около 4 хиляди квадратни метра.

Засега в българския завод ще се сглобяват електрически шкафове за Airbus, а след време и части за врати. Основно те ще бъдат за моделите А350 и А380. Плановете включват след време да се правят такива и за модела на Airbus Military - A400M, който е военно-транспортен самолет.

Европейският лидер в авиационната индустрия е клиент номер 1 на Latecoere, като около 60% от произвежданата от групата продукция е за него. Компанията е доставчик и за конкурентната Boeing, както и за Embraer и Dessault Aviation.

Какви са плановете на Latecoere в България?

"През 2019 година трябва да бъде завършена втората фаза на проекта, тъй като днес имаме капацитета да произвеждаме тези шкафове за самолети, но бихме искали да развиваме в България и други продукти. Ще се правят и части за врати. Идеята е да правим скелета за тях, както и механизмите за отваряне и затваряне", обясни пред Money.bg директорът на "Латекоер България" Оливие Керюел.

"Специфичното за завода в Пловдив е, че той се занимава със сглобяване. Сглобяваме шкафове, като частите идват от другите заводи във Франция и в Чехия. Желанието ни е да се позиционираме точно в това, защото е по-специфично като дейност", допълни той.

По неговите думи преди да се спрат на България от групата на френската Latecoere са обмисляли варианти за разширяване на производството си по-близо до Франция.

"В началото идеята ни беше да изберем страна от Еврозоната. Доста страни разгледахме, разбира се, и такива приоритетно в Източна Европа. България бързо се появи в нашия план за развитие, защото предлага много интересни икономически предимства за настаняване и близост едновременно с това", сподели Керюел. Той разкри, че у нас варианти са били други два града заедно с Пловдив.

"Потенциално разглеждахме като варианти София, Пловдив и Русе. Най-важното за нас беше да имаме възможност да разширим производството си след време. По тази причина София отпадна. При търсенето също имаше друг важен момент - квалифицираният персонал. Разбира се, такъв има включително и в Русе, защото там индустриалната зона също е добре развита. Намерихме такъв потенциал по отношение на служители обаче в Пловдив, където има филиал и на Техническия университет", посочи Керюел.

Снимка 378049

Източник: БГНЕС

Инвестиция от няколко милиона евро и 150 работни места до края на 2018-а

До края на тази година в базата на "Латекоер България" ще работят 150 човека. На въпрос колко още хора ще бъдат наети през следващата година, директорът на българското подразделение заяви:

"Не искаме да кажем, че ще стигнем някаква финална бройка. По-скоро искаме да се фокусираме от фаза на фаза, като всеки път ще разширяваме производството си с по 4000 квадратни метра. И да се надяваме, че ще имаме три, четири, пет фази на развитие".

Ръководителят на българското подразделение обясни още, че всички наети преминават през продължителен период на обучение, който трае между шест и девет месеца. Поради това от фирмата не търсят хора с конкретни знания и умения, а залагат повече на това те да имат потенциал за такъв тип работа и да работят добре в екип.

Оливие Керюел обясни още, че по-голямата част от планираната инвестиция е била насочена към първия етап на развитие на пловдивския завод.

"Можем да кажем, че за вече приключената първа фаза инвестицията е била около 10 милиона евро. Тъй като първата част имаше най-голяма финансова тежест, втората фаза ще бъде наполовина на това, което беше вложено досега", заяви той.

Коя е групата на Latecoere?

Основаната в Тулуза компанията има 100-годишна история, като към днешна дата тя е един от лидерите в авиационната индустрия. Latecoere е първенец в доставките на електрически шкафове за самолети и водещ производител на врати за самолети. Освен във Франция групата има свои бази още в още 9 различни държави, включително в Германия, Чехия, Тунис, Мароко, Индия, САЩ и Бразилия. Към края на миналата година служителите на компанията са 4451. 

За 2017 година приходите на групата възлизат на 652,5 милиона евро, а оперативната печалба е в размер на 11,7 милиона евро. Капиталът на акционелното дружество Latecoere възлиза на близо 190 милиона евро.