"България ще строи суперскъп мост край Кресна" е водещo заглавиe на в. "Сега"

Супермост вместо супертунел ще се строи край Кресна. Това стана ясно вчера, след като Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) обяви печелившия идеен проект за алтернативно трасе на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле. Избраният вариант минава също през защитени зони и ще струва по предварителни оценки малко над 730 млн. лв. без ДДС, или над 880 млн. лв. Така 24-те километра между Кресна и Крупник излизат поне 36.6 млн. лв. на километър.

Заложеният виадукт в южната част на трасето над река Влахинска е висок 110 м - повече от сегашния рекордьор "Бебреш" с неговите 102 м. Освен това се предвижда разстоянието между поддържащите колони да е 302 метра. Така той щял да бъде вторият в света по този показател. Според строители най-голямото подобно съоръжение в света с 305 м е в Китай.

Прочети още от статията на в. "Сега"

"Роботите на бъдещето и робите на миналото", четем на първа страница в. "Капитал"

Когато през 1920 г. Карел Чапек пише пиесата си Р.У.Р., в която за първи път използва думата "робот" (идва от чешката дума за принудителна работа - robota), той описва мрачното бъдеще, в което хората ще бъдат унищожени от машините. Едно от обясненията за този сюжет e, че след Първата световна война в производството масово навлизат поточните линии. Тази технологична революция увеличава ефективността и намалява цените, но има и човешка цена - много хора губят работата си, а десетки хиляди са принудени да работят по съвършено различен начин.

Поуката от тази история е, че всяка технологична революция се случва със сътресения - от нея винаги има и губещи.

Прочети още от в " Капитал"

"МО продало имоти колкото за цял град за последните 10 години" извежда на първа страница в. "Монитор"

Армията пласира танкове и БТР-и за 120 млн. лв.

Министерството на отбраната е разпродало през последните 10 години изоставени казарми и други пустеещи имоти с площ поне колкото град като Мелник. Това става ясно от справка на ведомството, предоставена на "Монитор". От 2008 година насам са били реализирани на пазара 132 освободени войскови терена с площ близо 5400 дка, което се равнява на 5,4 кв. км и почти достига размера на най-малкия град у нас. В допълнение са били намерени купувачи на още 391 имота с отпаднала необходимост, които представляват подблокови пространства и части от жилищния фонд на МО.

Приходите от продажбата на всички общо 523 имота за посочения период са надхвърлили 73,3 млн. лв., като средствата са отишли в държавния бюджет.

Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Актуализират бюджета с 97 млн. лв. заради пенсиите до края на юни" четем на първа страница на в. "Труд"

БСП предлагат преизчисляване за всички, ДПС със сметки и за инвалидите

Доходите трябва да растат, но не с политически декрети

С 97 млн. лв. предстои да бъде актуализиран бюджетът заради повишението на минималните пенсии за осигурителен стаж и възраст. Това съобщи пред "Труд" депутатът от ГЕРБ Владислав Горанов, който се очаква да бъде отново финансов министър в кабинета "Борисов 3". Горанов отбеляза, че промените в бюджета ще станат факт до края на юни. Сумата ще е достатъчна за вдигането в две стъпки на минималните пари за възрастните хора. В подписаните между ГЕРБ и "Обединените патриоти" приоритети за управление 2017-2021 се предвижда от 1 юли минималните пенсии да станат 180 лв, а от 1 октомври - 200 лв.

Прочети още от в. "Труд"

"Покрай пенсиите, да не забравят образованието",четем във в. "Стандарт"

Ако говорим за заявките, които направиха политическите сили от парламентарната трибуна в първия работен ден на 44-ото Народно събрание, първото, което прави добро впечатление е, че отсъстваше остра реторика. Изказаха се пожелания за съвместна работа за темите, по които може да бъде постигнато съгласие. Така че аз очаквам конструктивна работа от новия парламент, поне в началните месеци от неговата работа. Нека да видим, все пак, какво ще бъде направено, защото намеренията и приказките са едно, а действията са друго. Предстоят първи важни решения на парламента, най-важното, разбира се, от които, е изборът на ново правителство. Ще видим там как ще се развият нещата. Но отново повтарям, стартът прави добро впечатление.

Опозицията е очевидно стабилна, защото тя ще бъде обект на една сравнително голяма партия- БСП с 80 депутати. Опозиция не значи да бъдеш против на всяка цена

Прочети още от в. "Стандарт"

"Към пълна "путинизация" на медиите", пише в. "Капитал"

За два дни гръмнаха няколко скандала, свързани с медии - от различно естество, но под общата "шапка" на натиска, който системно се провежда над журналистиката от десетина години насам. Ето случките, вадете си изводите.

В качен в You Tube видеозапис собственикът на "Овергаз" Сашо Дончев разказва пред Дамския бизнес форум ситуация от личния си опит като издател на вестник "Сега", достатъчно показателна за все по-грозната държавнополитическа действителност в България. Главният прокурор си е позволил да го покани на среща, при това в чужд офис, за да го заплаши - от свое име и от името на властта, заради журналистически позиции и защото е заподозрян, че помага на политическа партия "Да, България", която се заявява срещу безобразията в съдебната система. Спорно е кое е по-скандално - дали силовото "неутрализиране" на медиата или забраната на граждани да подкрепят политики, различни от тази на управляващото (досега и занапред) формирование, към което прокурорът видимо се числи.

Прочети още от в " Капитал Daily"

"Прокуратурата погва "голямата" приватизация? Да, бе, да", пише в. "Сега"

Проверката на лоши значими сделки няма да ни каже кой взе "Булгартабак"

В предпразничните дни изпълнителният директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол предаде на прокуратурата (по искане на последната) информация за най-значимите приватизационни сделки. По думите на директора на АПСК Емил Караниколов прокуратурата трябва да установи корупционни ли са сделките, какви са изпълнените и неизпълнените договорни задължения на купувачите, имало ли е предоговаряне чрез анекси на някои от договорите и това ставало ли е под политически натиск.

Прочети още от в. "Сега"

"Над 8000 си купиха стаж за пенсия за година", четем във в. "Монитор"

22 месеца не са достигали на трудещите се, за да излязат в заслужена почивка

8186 българи са откупили осигурителен стаж за пенсия през 2016 годинa, показват данни на Националния осигурителен институт (НОИ).

3148 от закупилите осигурителен период са хора в пенсионната възраст, които обаче не са имали нужния трудов стаж, за да прекъснат работа. За да излязат в заслужен отдих, хората в пенсионна възраст са откупили средно по 22 месеца осигурителен стаж, за който са платили 1644 лв.

Максималният период, който кандидат-пенсионерите могат да откупят, е 5 г., като за всеки недостигащ месец е трябвало да си приготвят по 74,76 лв

Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Инвестициите в имоти паднаха с 80%", пише в. "Стандарт"

Преките чужди инвестиции в страната за периода януари-февруари 2017 г. са 102,4 млн. евро (0,2% от БВП), като са по-малко с 59.3 млн. евро (36,7%) спрямо първите два месеца на миналата година. Само за февруари инвестициите са 45 млн. евро, при 133,6 млн. евро за същия месец на 2016 г., обявиха от БНБ. Най-голям спад обаче се отчита при чуждите инвестиции в имоти. За два месеца нетните постъпления от инвестиции на чуждестранни граждани и фирми в недвижими имоти са 0,9 млн. евро, при 4,7 млн. евро за януари-февруари 2016 г.

Това е спад с 80,8% и може би се дължи на парламентарните избори, които бяха проведени през март. В месеците преди изборите, когато не беше ясно накъде ще тръгне страната, интересът към покупки на имоти от чужденци явно сериозно е паднал. По страни, най-голям дял в инвестициите в имоти имат Русия (0,4 млн. евро, 44,6% от общия размер), Казахстан (0,2 млн. евро, 23,8% от общия размер) и Австрия (0.2 млн. евро, 22%).

Прочети още от в. "Стандарт"

"Кемалистка Турция е смъртоносно ранена, но не е загинала" пише в. "Труд"

Балканите се завръщат в геополитическите условия от началото на XX век

Много от анализите, включително в западната преса, наблягат върху тезата, че с одобрените на референдума конституционни промени Ердоган се превръща в диктатор. Това разбиране е погрешно. Събитията, които наблюдаваме в съседна Турция, не могат да се подведат под понятийния апарат на модерните западни политически доктрини поради една проста причина - днешните управляващи кръгове в Анкара отхвърлят "Стара Турция" и самата принадлежност към европейското семейство и налагат цяла самостоятелна парадигма. Неофициалната идеология на елита в Турция е доктрината на неоосманизма, според която Турция не е европейска светска република, а наследник на ислямския халифат - Османската империя.

Властта за Ердоган не е самоцел, а инструмент по пътя на възраждането на Османската империя. Както той малко нескопосано обясни непосредствено след референдума, новото конституционно управление ще ползва не персонално него, а системата на неоосманската власт.

Прочети още от в. "Труд"