Количеството на производството на CO2, финансирано от британски банки и мениджъри на активи, е почти двойно повече от годишните емисии на въглерод във Великобритания, сочи нов доклад, цитран от The Guardian. Проучването, поръчано от Greenpeace и WWF, показва, че Лондон е предоставил заеми и инвестиции за проекти и компании, които са емитирали 805 милиона тона CO2 през 2019 г. Това е 1,8 пъти повече от годишните емисии на Великобритания, които възлизат на 455 милиноа тона.

Седем държави ще спънат ЕС в постигане на целта за намаляване на емисиите до 2030 г.

Седем държави ще спънат ЕС в постигане на целта за намаляване на емисиите до 2030 г.

Сред тях е България

Финансовата индустрия показва, че ако Лондон беше самостоятелна държава, той изпреварва Германия като деветия по големина емитер на CO2 в света

За сравнение, Германия е отговорна за емисиите на 776 милиона тона въглерод през 2018 г.

Екологичните организации призовават британското правителство да въведе нови разпоредби, които да приведат сектора в съответствие с целите от Парижкото споразумение. Те са си поставили задачата да ограничат повишаването на глобалната температура до 1,5 ° С.

Изпълнителният директор на Greenpeace-Великобритания Джон Совен заяви, че страната му не може да си затваря очите за приноса на Лондон за климатичната криза.

"Финансите са мръсната малка тайна на Обединеното кралство. Банките и инвеститорите са отговорни за повече емисии, отколкото повечето държави, а правителството на Великобритания им картбланш за това", коментира Совен.

Британските финансовите институции влагат милиарди в производството на изкопаеми горива всяка година

Тези дни държавите от Г-7 дадоха нови обещания да прекратят пряката държавна подкрепа за въглищни проекти до края на годината. Това дойде само дни след като Международната енергийна агенция заяви, че не може да има нови инвестиции в нефт, газ и въглища от тази година нататък, ако властите наистина са сериозни за постигане на целта за нулеви емисии до 2050 г.

Говорител на банковата лобистка група UK Finance заяви, че заемодателите са приели отговорността си много сериозно. През април 2021 г. шестте най-големи кредитори във Великобритания се ангажираха да постигнат нулеви нулеви емисии от своите портфейли до 2050 г. или дори по-скоро, като част от новия банков алианс на ООН.