Средният период, прекаран в пенсия в страните от Организацията за икономическо развитие и сътрудничество (ОИСР), е 17,8 години за мъжете и 22,5 години за жените, показва ново изследване на институцията. Данните обаче разкриват, че в Гърция са прескочили доста медианните резултати и там жените се радват на над 26 години като пенсионери, а мъжете - на малко над 21 години.

В България средната продължителност за получаване на пенсия ce увеличава c нaд 3 г. през последните две десетилетия, сочат данни на Националния статистически институт, публикувани преди четири години. Taĸa тя се покачва oт 18,2 гoдини пpeз 2000 г. дo 21,5 гoдини пpeз 2016 г. Πpи мъжeтe ръстът е от 15,5 гoдини в нaчaлoтo нa пepиoдa дo 18,4 гoдини в ĸpaя мy, а пpи жeнитe cъoтвeтнo 21,2 и 24,5 гoдини.

Пенсиите в Гърция може да бъдат увеличени с до 252 евро месечно

Пенсиите в Гърция може да бъдат увеличени с до 252 евро месечно

По предложение на новото правителство в страната

Словения е сред другите страни в Европа, където хората прекарват най-много време като пенсионери. Средно за жените този период е 25 години, а за мъжете - около 19 през 2018 г. Интересна подробност за страната е, че, в сравнение с предходните няколко години, времето, прекарано в пенсия за жените спада, докато при мъжете се забелязва обратната тенденция на покачване.

Унгария пък е на обратния полюс, като според статистиката жените са в пенсионна възраст средно по 23 години, а мъжете - 16 години. Дългосрочните данни за страната показват, че и при двата пола годините в пенсия намаляват. Чехия също се доближава по показания до Унгария, като за мъжете е около 18 години, а за жените 23 години.

Повече време в пенсия прекарват жените в Словакия - почти 25 години, като от 2012 до 2018 г. този показател намалява. При мъжете данните за 2018 г. почти 18 години, прекарани в пенсия. През последните няколко години това число за също тях намалява с няколко месеца. В Полша мъжете прекарват почти 18 години като пенсионери, а жените около 24 години.

По какво си приличат ранно пенсиониралите се милионери?

По какво си приличат ранно пенсиониралите се милионери?

Те споделят еднакви навици относно парите, начина на живот и мисленето

Като цяло във всички държави, включени в проучването, мъжете прекарват в пенсия между 15 и 22 години от живота си, докато това число за жените средно между 17 и 25 г. Но в някои страни, например във Франция, показателите сочат доста повече години в пенсия. Гражданите там все още се борят за запазване на пенсионната възраст без промяна. След преговори, бе предложено да се отложи нейното увеличаване от 62 на 64 години, но от тогава се провеждат протести и транспортни стачки, за да се спрат тези реформи. През 2018 г. жените са били пенсионери средно 27 години, а мъжете - 23 години.

В сравнение с Франция обаче, в Германия гражданите прекарват значително по-малко време като пенсионери. През 2012 г. пенсионната възраст там започна да се вдига от 65 до 67 г., като този процес би трябвало да приключи към 2029 г. 

Други държави от ОИСР, където хората прекарват повече години в пенсия са Италия, Испания и Австрия, а в Турция хората разполагат с доста по-малко години в пенсия, в сравнение с другите държави. Данните за 2018 г. са 15 години за мъжете и 19 за жените.