Нужно е полагането на много усилия и всеотдайност, за да се пенсионираш по-рано и то като милионер. Някои са го направили едва на 28 години, докато други постигат финансова независимост през 50-те си. Така или иначе, ранното пенсиониране не е нещо, което всеки може да управлява.

С нарастването на движението FIRE (финансова независимост, ранно пенсиониране), изданието Business Insider разговаря с много пенсионери от този тип с нетно богатство, вариращо от 1 млн. до над 3 млн. долара. Те споделят някои общи навици, които са им помогнали да стигнат до мястото, където са днес и да запазят финансовата си независимост.

Пенсиониралите се рано обикновено преминават през един и същи път: оценка на финансовото им състояние, намаляване на разходите и усърдно проследяване на техния напредък и навици на харчене. След като се пенсионират, те обикновено започват да харчат по-малко и се местят в райони с по-ниски разходи за живот, фокусирайки се върху преживяванията си и живеейки живота, който винаги са искали. Ето и нещата, които те правят:

1. Оценка на финансовото си състояние

Лейф Далийн, който е един от милионерите, пенсионирал се на 43-годишна възраст, споделя, че всички, намиращи се в неговата ситуация предприемат една и съща стъпка: инвентаризиране на финансите си.

Той казва, че има две неща, които човек трябва да направи, за да планира бъдещето: да изчисли с какво разполага и да разбере колко харчи годишно.

"Тези две парчета пъзел ще ви помогнат да съставите план за постигане на финансова независимост", казва той. "Трудно е да стигнете до която и да е дестинация без да знаете началната си точка".

Навиците на милионерите и най-пренебрегвания от тях

Навиците на милионерите и най-пренебрегвания от тях

Кои са те?

2. Детайлно проследяват колко и за какво харчат

Пенсиониралите се рано не спират да правят равносметка на своите финанси, за да са сигурни, че са на път към финансова независимост. Проследяването на нетното ви богатство "ще ви покаже къде се крият възможностите за подобряване на финансовата ви картина", споделя Ливингстън, който се е пенсионирал на 28 години с 2 млн. долара. Важно е да знаете колко и за какво харчите.

3. Пестеливи са

Джо и Али Олсън, 30 и няколко годишни пенсионирани преподаватели, са направили свой стратегически икономичен избор, който им позволява да живеят само с 20 000 долара годишно. "Продължихме да караме същите си коли", казва Джо Олсън като добавя, че основно са се хранили вкъщи и са посещавали рядко ресторанти, което им е спестило доста пари.

За две години, Анджела Розмин, друг представител на ранните пенсионери, успява да намали разходите на семейството за храна от 2000 долара на 800 долара, като е премахнала скъпите обеди в делнични дни и е свела да минимум ходенето до хранителния магазин. Тя споделя, че така успяват да спестят близо 50% от доходите си.

4. Фокусират се върху увеличаване на приходите си

"Не винаги можете да намалите повече от разходите си, но винаги можете да печелите повече", казва друг представител - Хестър. Представителите на ранните пенсионери увеличават доходите си като започват странични занимания, преквалифицират се за по-високо платена професия, дават повече от себе си на настоящото си работно място, преговарят за по-високи заплати или започват да работят за себе си. Грант Сабатие, който се пенсионира на 30-годишна възраст с 1,25 млн. долара, е с подобен начин на мислене и споделя, че увеличаването на доходите ще донесе много повече, отколкото намаляването на разходите.

5. Създават си пасивен доход

Много от ранно пенсиониралите се си създават пасивен доход чрез странични начинания и инвестиции. След по-ранното си пенсиониране, Ливингстън споделя, че стартира блог за лични финанси, който ѝ носи 62 000 долара през първата година.

Сабатиер също управлява свой блог и споделя, че "след като си осигурите месечен пасивен доход, от който можете да живеете, вие ефективно постигате финансовата си независимост".

6. Местят се да живеят в райони с по-ниски разходи за живот

През 2017 г., Джейсън Дийбър, който на 32 г. се пенсионира, се мести да живее в чужбина като по този начин печели пари в силна икономика (като САЩ) и харчи в по-слаба (като Тайланд). Преместването значително намалява разходите му за живот и му позволява "да се наслаждава на една прекрасна култура".

Защо милионерите бягат от родните си страни?

Защо милионерите бягат от родните си страни?

Русия и Китай губят най-много богати граждани

Eто и още няколко от останалите навици, които ги свързват:

След като се пенсионират, парите спират да бъдат голям мотиватор за тях

След пенсионирането си, те харчат още по-малко

Не харчат за скъпи жилища

Развиват своите хобита

Физически активни са

Обикалят света

Оптимистично настроени са

Не харчат за вещи, а за преживявания