Близо 108 000 милионери са мигрирали през изминалата година, което е с 14% повече от преходната година и два пъти повече спрямо 2013 година. Австралия, САЩ и Канада са предпочитаните места за преместване, докато най-много богаташи напускат Китай и Русия. От Великобритания са си тръгнали 3 000 милионери миналата година заради Brexit и данъчно облагане.

Основните причина за миграцията са престъпността, липсата на бизнес възможности и религиозното напрежение, пише Bloomberg.

"Това може да е знак за предстоящи негативни събития. Хората с високи нетни доходи са първите, които напускат дадена страна, тъй като следят прогнозите. Те се опасяват за благосъстоянието си, за разлика от гражданите от средната класа", казва Андрю Амолис, ръководител на изследването в New World Wealth.

Къде се местят?

Австралия е първа сред желаните дестинации, защото се приема като сигурна страна. В нея няма данък върху наследството и е икономически силна, тъй като е изградила стабилни бизнес връзки с Китай, Япония, Южна Корея. Държавата също е успяла да избегне кризи и рецесии през последните 27 години.

САЩ беше лидер в списъка на милионерите през 2018 година в лицето на Ню Йорк, Лос Анджелис, Маями и Сан Франциско.

От кои страни си тръгват?

Затягането на китайския капитал заради изтичането му от страната през последните години остави много граждани без избор. Това доведе до прехвърлянето на акитви и хора. А някои богати азиатци също се местят в други страни, в търсене на повече комфорт и по-качествено образование за децата си.

Милионерите бягат от тези държави

Милионерите бягат от тези държави

И отиват да живеят в тези, според данните за 2018 година

Изтичането на милионери от Китай и Индия няма особен ефект върху икономиката, тъй като там се създават повече богаташи, отколкото напускат страната. Ако стандартът на живот в тези страни се подобри, прогнозите са, че някои от напусналите милионери могат да се върнат обратно.

Турция също е от губещите, богатите си граждани, държави. 4000 милионери са си тръгнали от страната миналата година. Този дял е доста по-висок за Русия, тя е изгубила 7000 богаташи.

Много от преместилите се или желаещите да го направят са водени и от желанието да запазят в тайна личния си живот и състоянието на банковите сметки.

Рекордните 26% от световните милионери ще запознат да планират емиграцията си през настоящата година според доклад на Knight Frank.

Ново гражданство или пребиваването в дадена страна се оказват голям бизнес. В момента тази индустрия възлиза на 2 милиарда долара на година.

Това обаче води и до злоупотреба със незаконни схеми за предлагане на гражданство и юрисдикции. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие публикува черен списък от 21 юрисдикции през 2018 година.