Във Венецуела сандвич Big Mac струва около половин заплата. Или струваше, докато липсата на хляб не извади популярния продукт от менюто. Тази година инфлация в страната се очаква да достигне 1 600%.

В условията на политическа и икономическа криза, венецуелците се обърнаха към криптовалутата bitcoin, за да оцелеят, разказва The Atlantic.

Под режима на президента Никола Мадуро електричеството се оказва едно от много малкото неща, които венецуелците могат да си позволят, тъй като е толкова силно субсидирано, че е почти безплатно. Затова много от тях се превърнаха в "миньори" - на bitcoin, предоставяйки част от мощността на компютрите си, за да "копаят" валутата.

По този начин могат да се изкарат по около 500 долара месечно, което е едно малко богатство в страната, където минималната заплата е 12.5 долара.

Изданието твърди, че с "копаене" вече се занимават и професори, и студенти, и полицаи, и дори политици.

Наскоро обаче Мадуро реши да прекрати практиката, наричайки "миньорите" "капиталистически паразити". И тъй като в страната няма закон за криптовалутите, полицията започна да арестува хората, които "копаят" по различни, измислени обвинения. Първият задържан, Хоел Падрон, който ръководи куриерска фирма и започнал да "копае" bitcoin, за да подпомогне бизнеса си, бе обвинен в кражба на електроенергия и притежание на контрабандни стоки. Той бе задържан за 14 седмици.

Оттогава множество компютри бяха иззети, а според слуховете, след това пускани отново от самите полицаи за лична печалба.

Според Падрон обаче това не означава, че венецуелците са спрели да се занимават с криптовалутата, а просто, че се крият по-добре.