Три години, след като се нанесе в нов офис, Комисията за финансов надзор (КФН) си търси нова сграда, става ясно от обява, публикувана на сайта на институцията.

Комисията има доста изисквания за новото си работно място и е готова да се разделя с по 76 000 лева на месец за него, става ясно още от обновлението. То трябва да е с разгърната площ от поне 5 000 кв. м., от които поне 3 200 кв. м. работна площ.

КФН настоява още сградата да се намира в центъра на София - района на Народното събрание, Министерски съвет и БНБ или на локация, която е с "отлична инфраструктура" с лесен достъп с градски транспорт. И около нея да няма гробища, затвори или сметища.

От Комисията искат още да има сървърно помещение, система за контрол на достъпа с магнитни карти, система за видеонаблюдение и климатична система. Или поне да има възможност да бъдат изградени.

Както и "високачествени материали" при довършителните работи и "модерни и качествени отваряеми прозорци".

КФН подчертава още, че лицето, което отдава сградата, не трябва да е свързано по смисъла на закона, да не е контролирано от институцията, както и да е с чиста репутация. "Репутационният риск от името на собственика ще бъде отчетен", подчертават оттам.

Причината КФН да се мести е неясна. Комисията влезе на "Будапеща" 16 в началото на 2014 г. след скандал. Тогавашният председател Стоян Мавродиев обяви, че решението е взето единодушно, но някои от подопечните му служители оспориха това в публични писма. Тогава също не стана ясно защо КФН е избрала точно тази сграда.