През 2000 г., точно преди Джордж Уокър Буш да стане президент на САЩ, Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на страната публикувало доклад за това как ще изглежда светът след 15 години.

2015 г. вече отминава и изглежда, че някои от тези прогнози са се сбъднали, докато други са се оказали напълно погрешни.

Представяме ви описанията на осем от най-интересните предсказания. Те са публикувани от изданието Business Insider, позовавайки се на статия на британския вестник Telegraph от края на 2000 година.

1. „Международните отношения все повече се определят от големите и мощните организации, а не от правителствата”.

Прогноза: вярна

Типичен пример за този феномен е възходът на групировката „Ислямска държава”.

Има и видна категория групи, които замъгляват линията между частните играчи и държавата, като проруските сепаратисти в Украйна и китайските хакери, които са подозирани в кражба на информация за милиони американски държавни служители.

2. „Между сега и 2015 г. тактиките на терористите ще стават все по-сложни и предназначени да постигат масов брой жертви”.

Прогноза: вярна

За жалост, това предсказание се оказа вярно доста бързо – на 11 септември 2001 година. А опитността на „Ислямска държава” с технологиите (като криптиране на пример) представлява нов слой на координация.

3. „Ирак и Иран (ще) развиват ракети с дълъг обсег на действие в близко бъдеще. Иран... може да започне тестове на такива оръжия най-рано през следващата година, а на крилати ракети до 2004 година”.

Прогноза: и вярна, и грешна

САЩ постигна съдбоносна ядрена сделка с Иран през юли, която би трябвало да проверява способността на Иран да събира компоненти, необходими за ядрено оръжие през следващите 15 години.

Държавата обаче „е тествала ракета с течно гориво... способна да носи ядрена бойна глава” миналия месец, по информация на Reuters, и друга ракета от клас „Емад”, способна да носи ядрено оръжие през октомври.

4. „Населението на света ще нарасне с повече от един милиард – до 7,2 милиарда души”.

Прогноза: вярна

Световното население в момента е почти 7,4 милиарда души.

5. „Енергийните ресурси ще бъдат достатъчни, за да покрият търсенето”.

Прогноза: вярна

В началото на декември Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) увеличи производството на петрол до най-високото си ниво от над 3 години.

Откакто бъдат вдигнати международните санкции върху Иран, тя може да повиши производството на петрол до 500 000 барела на ден само за седмица.

Производството на петрол от САЩ също се качи през последните няколко години и макар цената на американския природен газ напоследък да е ниска, добивът продължи да нараства.

6. „Икономиката на Китай ще нарасне и ще изпревари Европа като втората по големина в света, но все пак ще остане зад САЩ”.

Прогноза: донякъде вярна

Според някои оценки китайската икономика днес е по-голяма от американската по паритет на покупателна способност (ППС). По други критерии обаче коригираният БВП на 28-те членки на ЕС е по-голям от този на Китай и на САЩ.

7. „Европа няма напълно да постигне мечтата за паритет със САЩ като оформящ фактор в световната икономическа система”.

Прогноза: не съвсем вярна

Докладът на ЦРУ е бил много оптимистичен за европейската икономика, която през 2015 г. като цяло бе в застой.

8. „СПИН, глад и продължаваща икономическа и политическа нестабилност означава, че населението в много (африкански) държави в действителност ще намалее”.

Прогноза: погрешна

Населението на Африка се е увеличило от 800 милиона души през 2000 г. до 1,1 милиард души през 2014 г. Освен това ООН предвижда, че повече от половината от растежа на световното население между сега и 2050 г. ще се случи в Африка.