Учещите млади хора у нас искат да се развиват най-много в областта на аутсорсинг индустрията, следвана от маркетинг и търговия. В същото време трите най-важни фактора за избора на работа са заплащането, работата за голяма компания и възможността за кариерно израстване, показва проучване, инициирано от TELUS International Europe.

Според него т.нар. Business Process Outsourcing (BPO) сектора става все по-разпознаваем основно заради атрактивните възможности, които предлага. За малко повече от година се забелязва осезаема промяна от 25% на 50% в познаването на възможностите, предлагани от аутсорсинг индустрията в страната по данни от проучванията за периода.

В същото време, секторът затвърждава своята позиция на сигурно работно място за владеещите повече от един чужд език, като това посочват над 48% от анкетираните, сравнено с 40% година по-рано.

"От основна важност за нас е позиционирането на аутсорсинг индустрията като желан и сигурен сектор за развитие на младежите и владеещите повече от един език", коментира Кристина Иванова, вицепрезидент "Операции" в TELUS International Europe..

"Вярваме, че чрез създаването на множество кампании за първа заетост сред младите и връщането на нашите сънародници обратно в родината, стимулираме родната икономика и допринасяме за цялостното развитие на BPO сектора у нас, като за 2018 г. той генерира около 5% от БВП, а очакванията през 2021 г. са да достигне до 7.9%.", допълва тя.

Наблюдава се цялостна позитивна промяна на нагласите и познаваемостта на аутсорсинг индустрията, все повече хора припознават сектора като добър избор за първа работа, както и възможност за постоянна такава.

Снимка 433526