През последните 2 години публичните корпорации трябваше да разкрият съотношението между възнагражденията на своите изпълнителните директори и средното на служителите им съгласно закона за финансова реформа "Дод-Франк" от 2010 г.

При изследването на 50 публично търгувани американски корпорации, които са с най-големи разлики в заплащането за 2018 г., става ясно, че типичният служител ще трябва да работи поне 1000 години, за да получи това, което изпълнителният директор получава за една. Това сочи новият доклад на Института за политически изследвания (Institute for Policy Studies - IPS), пише MarketWatch.

Той е бил публикуван в същия ден, когато главният кандидат за президент САЩ от Демократическата партия - сенатор Бърни Сандърс разкри плана си за повишаване на ставката на корпоративния данък за компании, които плащат на изпълнителните директори поне 50 пъти повече отколкото на средния служител.

При фирмите в страната с най-големи разлики в заплащанията през миналата година, средният служител получава малко над 10,000 долара, докато средният изпълнителен директор около 15.9 млн. долара, сочи докладът.

Какво прави със спестяванията си средният американец за разлика от средния българин?

Какво прави със спестяванията си средният американец за разлика от средния българин?

За разликата в инвестиционната психология

Същевременно 10% от служителите в 49 от 500-те компании са спечелили по-малко от 27,005 долара, което за миналата година се е считало за прага на бедността за четиричленно семейство в САЩ.

Това значи, че поне 3,7 млн. служители са били в тази ситуация, докато средното заплащане на изпълнителните директори в тези фирми е било около 12,3 милиона долара.

Компаниите с най-големи разлики в заплащането обхващат различни индустрии, от търговци на дребно и производители на облекло, до компании за бързо хранене, технологични и автомобилни. Сред най-големите нарушители са: Tesla с 40,668:1 разлика в заплащането, Abercrombie & Fitch Co. с 3,660:1, Mattel с 3,408:1, Align Technology с 3,168:1 и Yum China Holdings с 2,731:1.

Други в топ 50 oт списъка включват Gap, Chipotle Mexican Grill, Williams-Sonoma, McDonald's Corp., Estee Lauder Companies, Foot Locker, Walt Disney Co., Norwegian Cruise Line, T-Mobile, Ralph Lauren, Barnes & Noble Education, Walmart, Starbucks, Coca-Cola Co. и AMC Entertainment.

Според доклада, огромните разлики в заплащането между служители и ръководители помагат за засилването на неравенството в САЩ, подкопават ефикасността и ефективността на бизнеса, вредят на общото състояние на служителите и са опасни за демокрацията и икономиката.

Затова и предложението за данъчните санкции при такива компании се очаква да ги насърчи в стесняване на тези разделения. От друга страна, те биха стимулирали малките фирми, които разпределят ресурсите си по-справедливо.

Факт е обаче, че много икономисти не са съгласни с това предложение.

Искате по-висока заплата и разполагаем доход? Този град е за вас

Искате по-висока заплата и разполагаем доход? Този град е за вас

Deutsche Bank състави новата си класация