Искате по-висока заплата и по-добър стил на живот? Опитайте Сан Франциско, препоръчва Bloomberg, цитирайки последното изследване на Deutsche Bank Mapping the World's Prices 2019. В тазгодишната класация американският град измества Цюрих от върха по най-висок стандарт на живот.

Авторите на доклада посочват, че това се дължи на бързото развитие на технологичния сектор. Така там заплатите и разполагаемия доход (след наем) са най-високите в света. Друга причина е поскъпването на долара срещу еврото с 20 процента. Цюрих все пак остава номер едно по качество на живот.

България не е включена в класацията, която събира и сравнява цените на редица стоки и услуги със заплатите.

В топ 5 на градовете с най-високо качество на живот са още Уелингтън (Нова Зеландия), Копенхаген (Дания), Единбург (Великобритания) и Виена (Австрия). В дъното са столиците на Филипините, Китай и Нигерия.

Най-високите заплати и разполагаем доход са в САЩ - страната доминира топ 5, като единствено Цюрих се намества на втора позиция. Останалите градове са Ню Йорк, Бостън и Чикаго. На дъното са Кайро и Лагос.

Къде е най-евтино и къде най-скъпо да излезеш на среща?

Цюрих остава на първа позиция, като една среща тук излиза над 200 долара. Осло, Копенхаген, Хелзинки и Токио са в топ 5 с между 163 и 158 долара. В Кайро тя е 40 долара. Това включва такси, вечерява за двама, две бири, безалкохолни напитки и два билета за кино.

Пет бири и две кутии цигари излизат най-скъпо в Мелбърн - почти 78 долара, докато в Лагос са едва 12,5.