Италианското правителство одобри законопроект, който ще забрани лабораторно отглежданите храни. Мотивите: страната иска да защити агро-хранителното си наследство и селскостопанската индустрия.

Премиерът Джорджа Мелони празнува с фермерите, след като нейният кабинет одобри мерки, които предвиждат глоби до 60 000 евро и конфискация на "синтетична храна", съобщават местните медии.

Предложените санкции, които италианският парламент ще трябва да превърне в закон, обхващат както храна за хора, така и храна за животни.

В изявление на италианското правителството се казва, че забраната за лабораторно отгледани храни е предложена "в зачитане на принципа на предпазливостта", за да се защити човешкото здраве и "наследството на храните във фермите" на Италия.

Как Испания стана най-големият производител на свинско месо в Европа

Страната, която стана най-големият производител на свинско месо в Европа

Доминацията ѝ започва с приемането й в ЕС

Коалицията на Мелони има комфортно мнозинство в парламента, но законодателният процес в Италия обикновено е дълъг и за момента няма индикации кога подобен закон може да стане реалност.

"Нямаше как да не отпразнуваме с нашите фермери мярка, която поставя Италия в авангарда по тема не само за защитата на върховите постижения, която е особено важна тема за нас, но също така и по темата за защитата на потребителите", коментира Мелони след заседание на кабинета.

Членовете на мощното фермерско лоби на Италия - Coldiretti, което е важен източник на гласове, особено в северната част на страната, присъстваха, за да аплодират италианския лидер.

Около 500 000 италианци са подписали петиция като част от инициативата, която демонстрира подкрепа за предложените мерки.

В нея се казва, че призивът има за цел да спаси "Произведено в Италия" на масата за вечеря от атаката на мултинационалните компании, които са пионери в лабораторно отгледаното месо.

Лабораторно отглeдано месо - звучи обещаващо, но защо не се продава в Европа?

Лабораторно отглeдано месо - звучи обещаващо, но защо не се продава в Европа?

Процесът беше демонстриран за първи път на световна публика преди близо десетилетие

Селското стопанство е основен стълб на италианската икономика

През февруари Coldiretti изчисли, че италианският износ на храни, включително вино, се оценява на над 60 милиарда евро за миналата година.

Кампаниите срещу лабораторно отглежданото месо са в противоречие с настояването на еколозите за ограничаване на парниковите газове, голяма част от които се произвеждат от селското стопанство, особено от животновъдството.

Според Администрацията по храните и лекарствата на САЩ в момента в Съединените щати не се продават храни, произведени от култивирани животински клетки, пише Daily Sabah.

Процесът, който FDA нарича "нововъзникваща област на науката за храните", включва вземане на малък брой клетки от живи животни и отглеждането им в контролирана среда за създаване на храна.

Засега производителите работят върху това как да увеличат продукцията, за да произвеждат достатъчно големи количества на конкурентни цени.

Премиерът Мелони отдавна се противопоставя на хранителните тенденции, които контрастират с класическата средиземноморска храна на Италия, която е богата на плодове и зеленчуци, както и на паста и риба.

По време на предизборната си кампания миналата година Мелони многократно критикува правилата на Европейския съюз, регулиращи използването на насекоми за човешка храна, като заяви, че ЕС е трябвало да се концентрира повече върху енергийната политика, отколкото върху нишовите храни.

На този фон министърът на земеделието обяви, че правителството е подписало четири указа, регулиращи брашното, получено от насекоми като щурци. Те уточняват, че етикетите трябва ясно да показват на потребителите, че брашното съдържа смлени насекоми.

Правителството на Джорджа Мелони популяризира италианската кухня като наследство за човечеството, защитено от ЮНЕСКО.

Какви са цените на основни хранителни стоки в магазините в Италия, Германия и Испания

Какви са цените на основни хранителни стоки в магазините в Италия, Германия и Испания

Оказва се, че цените в Русия са сходни, с изключение на месото