Един от големите въпроси, пред които е изправено човечеството в момента, е как да изхрани растящото население, с нарастващо търсене на месо, без да унищожи планетата.
Бъдещето на храните беше на първо място в дневния ред на Web Summit в Лисабон този месец и ръководители от две компании за култивирано месо обясниха подробно пред Euronews Next защо в лабораторно отглежданото месо може да крие отговора.
Това, което техните компании - и десетки други - са демонстрирали е, че е възможно да се вземе малка проба от клетки от животно и от тази проба да се отгледа месо в лаборатория, без да е необходимо да се отглежда, отглежда или убива животното.
Процесът беше демонстриран за първи път на световна публика преди близо десетилетие, когато първият лабораторно отгледан бургер беше изяден на пресконференция в Лондон.
И точно тази седмица Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) разреши продажбата на лабораторно отгледано пиле за консумация от човека, следвайки стъпките на Сингапур, първата страна, която направи това през 2020 г.
"Не можете да правите иновации върху крава"
Ако човечеството иска да постигне целите за климата, които се обсъждат този месец на COP27, ще са необходими иновации и промяна в животновъдната индустрия.
Но както Даан Луининг, съосновател и технически директор на компанията за лабораторно отглеждано месо Meatable каза пред Web Summit: "Не можете да правите иновации върху крава".
Вместо това той призовава за повече подкрепа за растежа на иновациите в месото без клане.
Даан Луининг, който работи в тази област от девет години има опит в клетъчната молекулярна биология и тъканното инженерство, помогна за направата на първия бургер, отгледан в лаборатория през 2013 г.
Неговата компания разработва продукт от свинска кайма, като в процес на работа е и телешка кайма. Компанията се надява да пусне първия си продукт в Сингапур през следващата година.

Източник: iStock by Getty Images
Култивираното месо ли е бъдещето?
Защитниците на лабораторно отгледаното месо посочват три ключови проблема около животновъдството, както е сега, които трябва да бъдат решени.
Първо, въздействието върху околната среда е огромно, което представлява около 14,5 процента от всички въглеродни емисии, според Организацията на ООН за прехрана и земеделие (FAO). Има и напрежение върху ресурсите, необходими за производството на говеждо месо.
Например, приблизително 25 кг сух фураж са необходими за производството на килограм месо от крава, а същият килограм изисква около 15 000 литра вода, според Water Footprint Network.
Някои проучвания предполагат, че замяната на традиционно отглежданото животинско месо с лабораторно отгледано може да причини до 96 процента по-ниски емисии на парникови газове.
След това има етично съображение. Около 80 милиарда животни се убиват всяка година за консумация от човека, като много от тези животни се държат при лоши условия.
Много от тях не са заклани по "хуманен" начин е определен от Асоциацията за хуманно клане в Обединеното кралство, като: "когато едно животно е защитено от възбуда, болка или страдание, които могат да бъдат избегнати".
И трето, има въпрос за продоволствената сигурност. Много държави нямат пространство или природни ресурси за отглеждане на животни, за да задоволят търсенето на месо на населението си и вместо това разчитат на внос.
Запитан защо компанията му първо пуска продуктите си в Сингапур, той каза: "ЕС е най-ниско в списъка с приоритети, защото отнема толкова много време". "Като стартираща компания не можем да си позволим това", добави Даан Луининг.
Европейският орган за безопасност на храните (EFSA) регулира индустрията и има строги критерии за новите продукти, които да бъдат одобрени за продажба в блока.
"Те не са много склонни да започнат разговора и да ни помогнат да разберем какво всъщност искат от нас", каза той.
За разлика от това, според него властите в Сингапур "са създали цял правителствен орган, за да ни помагат и са били фантастични. Определено Европейският съюз може да вземе под внимание това".
Компанията ще измерва какво мислят клиентите в Сингапур за нейното лабораторно отгледано месо и в крайна сметка ще може да използва този опит, когато става въпрос за разширяване на други пазари, като Европа.
bozhian-ivanov
на 21.11.2022 в 13:09:12 #1На човечеството му предстои да бъде хвърлено в нови ужасяващи беди,чрез заместване на органичните естествени продукти—месо,мляко,със синтетични ГМО продукти,както и заместване на белтъците от истинското месо с насекоми,бръмбари и червеи.И все заради лъжата за влиянието на човека върху климата.Като за целта вече има маса фирми производителки на такава продукция,както от насекоми,така и синтетика— Израильская компания Hargol FoodTech — мировой лидер по выращиванию кузнечиков. Выпускает белковый порошок из саранчи и сушеных насекомых. Продукция пользуется спросом в Европе и США как ингредиент для протеиновых коктейлей, батончиков и макаронных изделий. Еще одна компания из Израиля Flying SpArk производит с 2015 года из насекомых масло и протеиновый порошок. В разработке используют (практически без отходов) личинки плодовой мухи. Нидерландская компания Protifarm производит линейку пищевых ингредиентов из съедобных насекомых с 2008 года. Сейчас развивает производство «тофу» из жуков с высоким содержанием белка. Еще одна голландская компания Protix занимается разведением насекомых для животноводческих комплексов и рыбных хозяйств. Protix принадлежит крупнейшая в мире фабрика по производству белка площадью 14 тыс. квадратных метров, открытая летом 2019 года. Финский стартап Entis производит снеки, сладости и смузи из насекомых и растительного (суррогатного) белка. Французская компания Ynsect запускает в 2022 году самую большую в мире автоматизированную ферму по выращиванию насекомых. Швейцарская компания Essento работает над технологиями производства продуктов из сушеных сверчков с 2018 года. В линейке компании сегодня батончики, закуски из насекомых с различными вкусами, сверчковая мука. Британская компания AgriProtein специализируется на выпуске масла, белкового порошка, удобрений. Испанская компания MealFood Europe выращивает личинки жука-мучника на отходах переработки злаков и производит из них белок и жир для производства кормов премиум-сегмента, хитозан (компонент хитина насекомых, ракообразных и некоторых грибов) для агротеха, очистки сточных вод, фармацевтической промышленности и органических удобрений. На данный момент компания уже развернула промышленное производство, и то, что недавно использовалось для очистки сточных вод, возможно, вскоре будет использоваться в «новой нормальности» и для подкормки людей. Чуть особняком от вышеперечисленных стоят компании, которые также занимаются продвижением «великой перезагрузки» по Швабу и подменой нормальной пищи вроде мяса и молока, но не червями и насекомыми, а синтетическими и прочими суррогатами. Perfect Day (США) производит белки коровьего молока, в настоящее время широко используемые в таких продуктах, как мороженое, сливочный сыр, шоколад и протеиновые порошки. Еще одна американская компания New Culture занимается коммерциализацией моцареллы на основе синтетического молока. Израильская фирма Remilk открыла в Дании гигантский завод по производству сыра, йогурта и мороженого из синтетики. Израильская компания Redefine Meat создала 3D-принтер для печати мяса в огромных масштабах – до 15 тонн в день. Принтер позволяет делать стейки разной жёсткости и с разным процентом «жира». Основными ингредиентами для печати такого «мяса» являются нут, горох, свёкла, пищевые дрожжи, кокосовое молоко, соя. Като целта на античовеците около шваб ,казана черно на бяло на последния давоския форум е за близкото бъдеще :резюмирам долното.Към 2030 г. 2/3 от потребностите на белтъци ще се удовлетворява от:насекоми като хлебарки,мухи и червеи,а останалата 1/3:от соевите белтъци и месо,създадено в лабораторни условия и от преработени ГМО продукти. Оказывается, к 2030 г. человечество будет есть на 40% меньше, чтобы «достичь чистого нуля СО2». Это «полезно для нашей талии и полезно для нашей планеты». Две трети потребностей человеческого организма в белке будут поступать от домашних насекомых, таких как тараканы, мухи и черви. Оставшаяся треть белка будет поступать из соевых белков, мяса, выращенного в лабораторных условиях, и переработанных ГМО-продуктов. По мнению Шваба и его приверженцев, человек нового трансгуманистического будущего будет проектироваться/корректироваться на биологическом уровне с помощью соответствующей пищи и генной инженерии и соединяться с глобальной информационной сетью с помощью встраиваемых интерфейсов. Такова программа адептов трансгуманизма и «новой нормальности».