Един от големите въпроси, пред които е изправено човечеството в момента, е как да изхрани растящото население, с нарастващо търсене на месо, без да унищожи планетата.

Бъдещето на храните беше на първо място в дневния ред на Web Summit в Лисабон този месец и ръководители от две компании за култивирано месо обясниха подробно пред Euronews Next защо в лабораторно отглежданото месо може да крие отговора.

Това, което техните компании - и десетки други - са демонстрирали е, че е възможно да се вземе малка проба от клетки от животно и от тази проба да се отгледа месо в лаборатория, без да е необходимо да се отглежда, отглежда или убива животното.

Процесът беше демонстриран за първи път на световна публика преди близо десетилетие, когато първият лабораторно отгледан бургер беше изяден на пресконференция в Лондон.

И точно тази седмица Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) разреши продажбата на лабораторно отгледано пиле за консумация от човека, следвайки стъпките на Сингапур, първата страна, която направи това през 2020 г.

"Не можете да правите иновации върху крава"

Ако човечеството иска да постигне целите за климата, които се обсъждат този месец на COP27, ще са необходими иновации и промяна в животновъдната индустрия.

Но както Даан Луининг, съосновател и технически директор на компанията за лабораторно отглеждано месо Meatable каза пред Web Summit: "Не можете да правите иновации върху крава".

Вместо това той призовава за повече подкрепа за растежа на иновациите в месото без клане.

Даан Луининг, който работи в тази област от девет години има опит в клетъчната молекулярна биология и тъканното инженерство, помогна за направата на първия бургер, отгледан в лаборатория през 2013 г.

Неговата компания разработва продукт от свинска кайма, като в процес на работа е и телешка кайма. Компанията се надява да пусне първия си продукт в Сингапур през следващата година.

Снимка 595636

Източник: iStock by Getty Images

Култивираното месо ли е бъдещето?

Защитниците на лабораторно отгледаното месо посочват три ключови проблема около животновъдството, както е сега, които трябва да бъдат решени.

Първо, въздействието върху околната среда е огромно, което представлява около 14,5 процента от всички въглеродни емисии, според Организацията на ООН за прехрана и земеделие (FAO). Има и напрежение върху ресурсите, необходими за производството на говеждо месо.

Например, приблизително 25 кг сух фураж са необходими за производството на килограм месо от крава, а същият килограм изисква около 15 000 литра вода, според Water Footprint Network.

Някои проучвания предполагат, че замяната на традиционно отглежданото животинско месо с лабораторно отгледано може да причини до 96 процента по-ниски емисии на парникови газове.

Индия започна да изнася растително "месо" за САЩ

Индия започна да изнася растително "месо" за САЩ

Първата пратка е от 5000 килограма

След това има етично съображение. Около 80 милиарда животни се убиват всяка година за консумация от човека, като много от тези животни се държат при лоши условия.

Много от тях не са заклани по "хуманен" начин е определен от Асоциацията за хуманно клане в Обединеното кралство, като: "когато едно животно е защитено от възбуда, болка или страдание, които могат да бъдат избегнати".

И трето, има въпрос за продоволствената сигурност. Много държави нямат пространство или природни ресурси за отглеждане на животни, за да задоволят търсенето на месо на населението си и вместо това разчитат на внос.

Запитан защо компанията му първо пуска продуктите си в Сингапур, той каза: "ЕС е най-ниско в списъка с приоритети, защото отнема толкова много време". "Като стартираща компания не можем да си позволим това", добави Даан Луининг.

Европейският орган за безопасност на храните (EFSA) регулира индустрията и има строги критерии за новите продукти, които да бъдат одобрени за продажба в блока.

Най-големият производител на свинско месо в Европа Danish Crown съкращава работни места

Най-големият производител на свинско месо в Европа съкращава работни места

От компанията обясняват причините за това

"Те не са много склонни да започнат разговора и да ни помогнат да разберем какво всъщност искат от нас", каза той.

За разлика от това, според него властите в Сингапур "са създали цял правителствен орган, за да ни помагат и са били фантастични. Определено Европейският съюз може да вземе под внимание това".

Компанията ще измерва какво мислят клиентите в Сингапур за нейното лабораторно отгледано месо и в крайна сметка ще може да използва този опит, когато става въпрос за разширяване на други пазари, като Европа.

В Хърватия хлябът стана по-скъп от свинското месо

В тази европейска държава хлябът стана по-скъп от свинското месо. Цената му гони 6.65 евро

Потребителските цени през юни са се увеличили с 12,1 на сто