"Никой не си дава сметка, че рецесията чука на вратата ни" извежда на първа страница в. "Монитор"

Проблемът с ТЕЛК е в контрола, а не в броя на заболяванията * Около 6000 души у нас биха получавали пенсии над 910 лева

- Г-жо Зайкова, на къде върви реформата в ТЕЛК? Знаете, че до два месеца трябва да се промени организацията там, бяха оттеглени промените в закона след протеста на хората с увреждания.

- Според мен проблемът тук не е в битовите заболявания. Смея да твърдя, че законът ни е добър. Проблемът е в корупцията у нас и липсата на контрол. Хората с увреждания не бива да бъдат дискриминирани, нито ощетявани. Според мен обаче се допускат две основни грешки. Няма как без лекар да се прецени съответното увреждане на човек и доколко е работоспособен. Проблемът е в контрола, а не в броя на заболяванията. Много зависи и къде точно е увреждането ти, за да се прецени дали можеш да си на дадена позиция. Мисля, че подходът към тези хора като цяло е неправилен. Затова бяха и протестите.

Прочети още от статията на в. "Монитор"

"КЕВР получава огромни правомощия при проверка на търговците на ток" е водещo заглавиe на в. "Сега"

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) получава огромни правомощия, за да разследва търговците на ток, ако има съмнения, че борсовият пазар се манипулира по някакъв начин. Тя ще има достъп до записи на телефонни разговори, до трафични данни, до сървъри, до компютърни данни и системи, до есемеси, до съобщения през различни системи, което очевидно включва и такива като "Фейсбук", "Вайбър" и т.н. Ще може да изисква документи и да налага запор на движими вещи и вземания. Това решиха депутатите от комисията по енергетика в Народното събрание, които вчера приеха на второ четене промени в Закона за енергетиката.

Прочети още от статията на в. "Сега"

"Скъпият ток от тецове на Ковачки и Папазов няма да бъде гарантирано изкупен", четем в "Капитал"

Свързаните с Христо Ковачки централи "Бобов дол" и "Марица 3", както и ТЕЦ "Варна", която от края на миналата година е притежание на Данаил Папазов (бивш транспортен министър в кабинета "Орешарски" и близък до ДПС и Делян Пеевски), няма да получат гарантиран пазар на тока си на висока цена. Централите на двамата бизнесмени подадоха искане в КЕВР да бъдат включени в регулирания пазар на ток с двойно и дори тройно по-високи от пазарните цени, въпреки че няма никаква нужда от тях. И поради празнота в законодателството щяха да получат право да работят, което би струвало между 250 и 330 млн. лв. на година.

Прочети още от " Капитал"

"Студ, поскъпване и формула в наредба вдигнали сметките за парно с 55% през март" е заглавиe от в. "24 часа"

Tаксата за сградна инсталация остава, но май ще се смята по нов начин

КЕВР ще провери, ако има оплаквания

Студеното време през март, поскъпването на парното с 24% преди този отоплителен сезон и формулата за изчисление на потреблението са причините за по-високите сметки за парно през март.

Това показват изчисленията на столичната топлификация и топлинен счетоводител.

Проверка на "24 часа" след оплаквания на клиенти показа, че през този март фактурите за отопление са средно с 55% по-високи, отколтото година по рано.

Прочети ще от в. "24 часа"

"Синдикатите: Внос на работници ще замрази заплатите", четем във в. "Стандарт"

Работодатели и синдикати не се разбраха за промените в Правилника за прилагане на Закона за трудовата миграция и трудова мобилност, по време на днешната среща на Националния съвет за тристранно сътрудничество в Министерски съвет.

От КНСБ подкрепиха предложените промени, но от КТ "Подкрепа" бяха твърдо против предложените промени. В мотивите си от синдикалната организация посочиха, че промените ще доведат до подбиване на заплатите на българските заради чуждите работнници.

Прочети още от в. "Стандарт"

"България на втора по ръст на продажби на електроуреди", пише "Монитор"

За последните осем години индустрията на домакинските електроуреди е достигнала оборот от 47,6 млрд. евро за Европейския съюз. Оборотът за България е 330 милиона евро, като секторът у нас достига 45% ръст в оборота за периода 2008-2016 г., според данни на европейската статистическа служба Евростат. Страната ни се нарежда на второ място по ръст на продажбите в Съюза, като единствено Румъния ни изпреварва, където увеличението е 70 на сто. Статистиката беше обявена на пресконференция на сдружението на производителите на домакински електроуреди APPLiA.

Прочети още от "Монитор"

"Когато държавата се прави на ценовик, винаги пакости", пише в. "Сега"

От 2010 г. досега минималната заплата е пораснала двойно, а производителността на труда - само с 35%

В България административното вдигане на минималната работна заплата (МРЗ) е често използван от държавата инструмент за "борба с бедността". От 1 януари МРЗ стана 510 лева, а правителството вече предлага ново повишение за догодина - на 560 лева. За 10 години минималната заплата е нараснала повече от два пъти - през 2009 г. тя бе 240 лева. На практика обаче това увеличение оказва негативно влияние върху заетостта и инвестиционния климат. Винаги, когато цената на дадена стока или услуга се качва от държавата, а не през търсенето и предлагането, крайният ефект е обратен на търсения. Всяка подобна регулация в дългосрочен аспект прави по-бедни хората, които уж цели да направи по-богати.

Прочети още от в. "Сега"

"Над 2 млн. българи ще почиват това лято" пише в. "24 часа"

1,1 млн. гледат към черноморските курорти 550 хил. - към чужбина

40% смятат, че България става по-добро място за летен туризъм, 20% - на обратното мнение

40% от българите планират да ходят на почивка това лято. Превърнато в абсолютни стойности, това са над 2 милиона пълнолетни българи. Съвсем логично е в по-голяма степен планиращи да почиват да са по-младите за сметка на по-възрастните. Ако трябва да бъдем честни, в последните години се очертава промяна в нагласите на българина - да не прекарва отпуските си вкъщи, а на почивка Значителен е делът на българите, които това лято ще отдъхват зад граница - 26%

Прочети още от в. "24 часа"

"Магазинът на бъдещето - виртуални консултанти, без опашки и задължителни забавачки", пише в. "Стандарт"

Над 30% от европейците и 42% от милениумите в Европа вярват, че в следващите 10 години физическите магазини може да изчезнат. В същото време повечето от европейските потребители, и особено представителите на поколението Y (хората на възраст 25-34 години), си представят по съвсем различен начин магазина на бъдещето, в който биха пазарували. Те биха заменили онлайн пазаруването с физически магазини, които им предоставят сензитивно шопинг изживяване, пести се време, предлага се удобство при пазаруване като запазване на паркомясто, грижа за децата и зони за отдих. Търсят се атракциите и оригиналните продукти.

Прочети още от в. "Стандарт"