Купуването и употребата на марихуана в Канада вече не е незаконно. Страната стана втората в света, легализирала канабиса. През последните няколко месеца местните власти в канадските провинци подготвяха прекратяването на забраната, съобщава BBC.

Първите врати за продажба на марихуана в страната са започнали да работят още в полунощ, а първите такива се намират в Нюфаундленд.

Няколко анализа прогнозират недостиг на марихуана за развлечение през първата година на легализация, тъй като производството и лицензите все още не отговарят на търсенето.

Онтарио, най-населената провинция в Канада, ще започне продажба от следващата пролет, въпреки че жителите ще могат да си поръчват онлайн. В Британска Колумбия, една от провинциите с най-висока употреба на канабис, днес ще отвори само един законен кофишоп за марихуана.

Притежанието на канабис за първи път се превръща в престъпление в Канада през 1923 г., но за медицинска употреба марихуаната е легализирана от 2001 г.

Уругвай е първата държава в света, която легализира марихуаната за развлечение през 2013 г. Няколко американски щата също премахнаха забраната.

В Канада на публични места се разрешава притежание на марихуана до 30 грама, а в домашни условия е неограничено или до 150 грама само в Квебек.

Тези, които продават марихуана на деца, могат да влязат в затвора до 14 г.