Кубинците ще могат да получат достъп до интернет на мобилните си телефони от четвъртък, заяви държавният телекомуникационен монопол ETECSA, отбелязвайки истинско събитие в страната, която от дълго време е една от най-лошо свързаната в Западното полукълбо.

Почти половината от 11,2 милиона жители на комунистическата страна имат мобилни телефони, макар че не всички ще могат да си позволят мобилен интернет.

Във вечерно предаване във вторник, изпълнителите директори на ETECSA обявиха няколко различни пакети мобилен интернет, валидни за 30 дни от 600 MB за 7 долара до 4 GB за 30 долара. Без пакет 100 MB ще струват на потребителите 10 долара.

Цената ще бъде недостъпна за много кубинци, тъй като средната заплата в публичния сектор е около 30 долара на месец, а много хора разчитат на парични преводи от роднини в чужбина или странични ангажименти, за да могат да покриват разходите си.

"Крайно време беше това да стане достъпно и за кубинците", казва Хоакин Монтиел, жител на Хавана на 58 години. "Но за някои като мен, това все още е трудно достъпно.".

Монтиел казва, че няма да може да си позволи мобилен телефон с 3G технология на заплата от по-малко от 20 долара на месец като продавач в държавна компания.

Куба изостава далеч зад повечето страни в достъпа до интернет, независимо дали заради ниски доходи, продължителното търговско ембарго на САЩ срещу страната или притесненията на властите относно потока на информация.

До 2013 г. интернет беше до голяма степен достъпен само в туристическите хотели на острова.

Но правителството от тогава превърна повишаването на свързаността в приоритет, въвеждайки на интернет кафенета и външни хотспотове за Wi-Fi. В страната започна и кампания за макар и бавно свързване на домовете с интернет.

Таня Веласкес, вицепрезидент на ETECSA, заяви, че компанията ще ограничи достъпа до услугата в продължение на няколко дни, за да избегне претовареността на мрежата.

"Качеството на услугата ще бъде ключов фактор при пускането на мобилен интернет", казва Норгес Родригес, един от редакторите на YucaByte, кубински медиен център по телекомуникации и тяхното въздействие върху обществото.

По думите на Веласкес достъпът до държавни приложения и уеб сайтове като Ecured и кубинска Wikipedia, ще бъде значително по-евтин от достъпа до World Wide Web.

Президентът Мигел Диас-Канел, който наследи Раул Кастро през април, подкрепя по-голямата свързаност, подчертавайки потенциала на интернет да стимулира икономиката и да позволи на Куба по-добре да защитава революцията си онлайн.

Той си направи twitter акаунт през октомври и много правителствени служители последваха неговия пример.