Над 50 процента от корпоративните лидери в Русия смятат, че правенето на бизнес в страната днес е по-сложно, отколкото бе през 90-те години на ХХ век, показва проучване на PwC Russia, цитирано от Forbes.

Изследването върху промените в руския бизнес през последните три десетилетия посочва, че 52 процента от мениджърите смятат, че условията днес са по-лоши, отколкото през турбулентното десетилетие след колапса на Съветския съюз. 40 процента смятат, че средата е подобрена.

По-високите данъци и режийни разходи, както и увеличената бюрокрация, се цитират като по-значими негативни промени. Подобрената прозрачност и по-голямата достъпност на редица услуги са сред най-добрите промени през последните 20 години.

Резултатите се базират на изследване от 1 000 мениджъра, разделени между тези, които днес са на между 30 и 40 години и са израснали през 90-те и тези, които са започнали бизнес през онова десетилетие и сега са на 60 и повече години.

Сред тези, които са започнали бизнес през 90-те, 59 процента смятат, че ситуацията днес е подобрена. 4 от 10 обаче смятат, че през 90-те е било по-лесно.

Основните заплахи през десетилетието след срива на Съветския съюз са били физическата саморазправа и заплахата за сигурността на семейството им. Сега основните са свързани с ролята на държавата: затвор или принудително изгонване от страната.

Русия се нарежда на 28 позиция в последното изследване Doing Business на Световната банка. През 2011 г. страната бе на 120 позиция.

Заплати над $1 милион: Къде в Русия плащат най-добре на мениджърите

Заплати над $1 милион: Къде в Русия плащат най-добре на мениджърите

Президентите на нефтен-газовите компании вземат средно по $3,77 милиона