"Телелинк", която е една от най-големите ИТ компании у нас, обяви, че разделя бизнеса си на четири. От края на този месец дейностите на дружеството ще бъдат разпределени в четири нови фирми - "Телелинк Бизнес Сървисис", "Телелинк Инфра Сървисис", "Телелинк Сити Сървисис" и "Телелинк Лабс.

Всяко едно от тях ще бъде част от нов холдинг - "Телелинк България", като негов изпълнителен директор ще бъде Йордан Попов, а председател на борда на директорите ще бъде Любомир Минчев.

"Трансформирането на компанията и обособяването на четирите нови дружества цели да фокусира отделните й дейности, тяхното управление и развитие в отговор на бизнес нуждите и темповете на индустрията", обясняват от компанията в официално съобщение.

Новата фирма "Телелинк Бизнес Сървисис" ЕАД ще развива дейност в областта на ИТ инфраструктурата, информационната сигурност, дигиталната трансформация и други. Неин ръководител ще бъде Иван Житиянов (до момента директор на отдел "Системна интеграция" в дружеството).

"Телелинк Инфра Сървисис" ЕАД ще предлага услуги по изграждане и опериране на комуникационна инфраструктурата, доставка и интеграция на системи за сигурност и интелигентни системи за наблюдение и управление. Неин изпълнителен директор ще бъде Цветан Мутафчиев (от 2010 година e изпълнителен директор на "Телелинк" ЕАД).

"Телелинк Сити Сървисис" ЕАД ще развива и продава решения за умни градове под ръководството на Мирослав Кацаров (ръководи няколко от бизнес направленията в и извън България).

Дейностите на "Телелинк Лабс" ще бъдат свързани с изследвания, развитие и образование, като акцент ще има върху разработването на 5G мрежи и тяхното приложение. Начело на фирмата ще бъде Мариян Карадимитров (от 15 години е част от екипа на "Телелинк").

"Живеем в дигитален свят. Той се променя всяка секунда, променя и самите нас, като хора и като компании. Дори цели индустрии се трансформират в отговор на новите нужди, които бизнес средата налага", посочва основателят и главен изпълнителен директор на "Телелинк" Любомир Минчев.

"Телелинк" е част от тези процеси и тенденции, дори ми се иска да е фактор, който ги задава. Ето защо беше взето решение за трансформация на компанията, която ще влезе в сила от края на ноември", допълва той.

Компанията е водещ системен интегратор в Централна и Източна Европа, предлагащ широка гама от цялостни иновативни услуги и решения за мрежова инфраструктура, системна интеграция, мобилни и фиксирани мрежи и управляеми услуги.

Дружеството е на пазара от 15 години, като има присъствие в 10 държави в региона и над 500 служители.