Виетнамски предприемач инсталира "безплатни банкомати за ориз" в цялата страна, за да помогне на засегнатите от коронавирус граждани.

Първоначално бизнесменът Хон Тун Ан решил да направи машините за подаване на ориз в град Хо Ши Мин, за да подкрепи тези, които са загубили работата си заради кризата.

"Банкоматите" дават 1,5 килограма ориз наведнъж и станаха толкова популярни, че предприемачът вече поставя такива и извън Виетнам, пише BBC.

Въпреки похвалите за справянето на страната с пандемията на новия коронавирус, положението там също не е никак цветущо. Около пет милиона души са загубили прехраната си по време на националното блокиране на страната. Ето защо бизнесменът решил да направи добро и да подпомогне засегнатите домакинства с най-важното - да могат да сложат храна на масата си.

Бангладеш и Виетнам са страните, в които има най-голям ръст на милионерите за десетилетие

Двете неочаквани държави, в които са се "родили" най-много милионери за последното десетилетие

В света днес живеят 25 милиона милионери, които управляват $104 трилиона

Изобретението на Ан е просто, но ефективно и със сигурност е помогнало на хиляди.

Оризът се съхранява в гигантски вани и се прекарва през тръби към дозатора. Когато човек натисне бутона на "банкомата", машината пуска ориза и същевременно изпраща смс на доброволец, който е дарил ориз.

Първата машина на Ан в гъстонаселения квартал Тан Фу в град Хо Ши Мин е дала около пет тона ориз само за първите два дни работа.

Оказва се, че добротата е заразна. След обявяването на успеха, Ан споделя, че други бизнеси и дарители вече предлагат подкрепа, което му позволява да разшири банкоматите в други части на страната.

Подобни машини започват да се създават и от други бизнесмени и дарители във Виетнам.

"Исках да изобретя 24/7 автоматична машина за дозиране, осигуряваща безплатен ориз за хора без работа след продължаващо общодържавно блокиране, целящо да ограничи разпространението на новия коронавирус", коментира Ан и добавя, че е "уверен, че все още има добри хора и искам да им дам втори шанс".

"Неформално заетите работници, работниците без подписан трудов договор, труда с ниски доходи, младите и възрастните работници - това са уязвими групи от пандемията на Covid-19", посочва в доклад статистическата служба на Виетнам.

В тази страна богатите се влюбиха в строгите мерки за блокиране, докато милиони бедни са изправени пред глад

В тази страна богатите се влюбиха в строгите мерки за блокиране, докато милиони бедни са изправени пред глад

Милиони работници напускат големите градове и се прибират пеш по родните си места

Първоначално Ан планира да поддържа машините за два месеца след отшумяването на огнищата във Виетнам.

Но сега той иска "банкоматите да продължат да работят и да помагат на бедните хора и след като Covid-19 отмине".

В момента той е помогнал за инсталирането на седем оризови банкомати в град Хо Ши Мин. А банкомати вече има на 30 различни места в цялата страна, включително Ханой, Да Нанг и делтата на Меконг.

Ан, който е собственик е фирма за охрана и интелигентни услуги за дома, смята, че досега е през банкоматите му са минали 3 000 тона безплатен ориз, който е достигнал до хиляди хора, засегнати от коронавируса.

С над 1 000 спонсори, които сега вече дават ориз и за населени места извън Виетнам, предприемачът иска в крайна сметка да бъдат отворени около 100 оризови банкомати.

Хората имат право на 1,5 килограма ориз два пъти на ден, за да помогнат за изхранването на семействата си - въпреки че не е ясно как точно това се проверява.

ООН: Мерките срещу коронавируса ще доведат до над 260 милиона гладуващи

ООН: Мерките срещу коронавируса ще доведат до над 260 милиона гладуващи

Това е най-тежката хуманитарна криза от Втората световна война насам, коментира директорът на програмата.