Всички сме чували популярния израз "Боклукът за едни е съкровище за други". Живото доказателство за него е австралиецът Леонардо Урбано, който в рамките на миналата година успя да се сдобие с впечатляваща сума - 100 000 австралийски долара (малко над $66 хиляди), продавайки... боклук. Как ли? Младият мъж с търговски нюх буквално претърсва купища отпадъци, натрупани в столицата Сидни, открива ценни предмети и ги продава, разказва CNBC. Сред най-ценните му находки са маркови чанти, кафемашини, дори златни бижута и пари в брой.

За 1 година светът изхвърли 62 милиона тона електронни отпадъци

За 1 година светът изхвърли 62 милиона тона електронни отпадъци

Купищата електронни отпадъци се трупат по цял свят

Един "работен ден"

Нетипичният "работен ден" на Урбано започва всяка сутрин с обход на улиците посредством велосипед или кола. Когато открие купчина с изхвърлени вещи, той ги претърсва за потенциални находки. "Могат да се видят планини от вече ненужни неща. Именно сред тях аз намирам големи предмети със стойност - техника или мебели, например", разказва той.

В Австралия местната власт предлагат регулярно на жителите безплатно извозване на остарели или просто излишни неща до съответните депа. Това е и причината хората често да изнасят на улицата големи предмети, станали им непотребни. Сред тях се е случвало "търсачът" на ценности да открие компютри, прахосмукачки Dyson и телевизори, които са в добро функционално състояние.

Урбано коментира, че често домакинства с по-голяма покупателна способност изхвърлят стари предмети и техника, които все още работят, но биват заменени от по-нови модели или такива с по-модерен дизайн. Разбира се, случва се някои от находките му да се нуждаят от козметичен ремонт или почистване.

Най-често продава предметите през платформи от типа на Facebook Marketplace, като се старае да ги пласира в максимално бързо - в рамките на седмица-две. Това се налага поради ограниченото пространство за съхранение в дома му. Ако няма интерес, печелят приятелите му, които получават неочаквани подаръци.

Снимка 670743

Източник: iStock

Неочаквани находки

Младият мъж разказва, че хората от близкото му обкръжение са силно изненадани колко запазени дрехи и аксесоари се оказват на боклука. А се е случвало в тях да намира дори забравени пари. Урбано разказва как наскоро е продал малка чанта Fendi за около $200. В подобни случаи той се старае да провери автентичността на продуктите чрез сериен номер или пък се консултира за стойността им със свои познати, занимаващи се с луксозни стоки.

По отношение на изоставената техника, Урбано прави напълно обоснованото предположение, че вероятно голяма част от нея е принадлежала на чуждестранни студенти, които просто не са могли да я пренесат поради обема му.

Снимка 670741

Източник: iStock

Пример и вдъхновение

Неговата история "вдъхновява" и други да се включат в тази, очевидно, печеливша дейност с екологичен привкус. Във впечатляващия списък с откритията му "в кофите" са:

  • над 50 телевизора
  • 30 хладилника
  • повече от 20 перални машини
  • 50 компютъра/лаптопа
  • над 15 дивана
  • 50 прахосмукачки
  • множество саксии и растения
  • над 100 лампи и декорации за дома,

както и немалка сума пари в брой - $849.

Потенциал за развитие

Според последния двугодишен национален доклад за отпадъците на Австралия за финансовата 2020-2021 г. страната е генерирала около 75,8 милиона тона. Това е с почти 3% повече, отколкото за предходния период (2018-2019 г.), като около 1/3 от тях се изпращат на съответните депа.

Урбано нарича себе си "адвокат на боклука", тъй като защитава правото му да получи шанс за нов живот. През последните четири години именно тази любопитна дейност е основното му занимание и той признава пред CNBC, че със спечелените пари е плащал наема си. Освен това е обзавел жилището си напълно безплатно.