След като пандемията блокира по-голямата част от бизнеса, големи и малки компании бяха изправени на ръба на фалита. Правителствата предприеха мерки с цел да ги подкрепят под формата на различни финансови инструменти, включително директни "инжекции" за изплащане на заплати, за да се предотврати съкращаването на хора.

С времето се появиха и първите сигнали за злоупотреби в тази посока, но един от най-фрапиращите случаи досега идва от Щатите. Там властите осигуриха близо 700 милиарда долара финансиране като част от програмата Paycheck Protection Program (PPP), която има за цел именно да покрива разходи за възнаграждения на закъсали работодатели.

Една от малките американски фирми, която успява да се възползва от схемата, е тази на Фахад Шах от град Мърфи в щата Тексас. През май той получава държавна помощ в размер на над 1,5 милиона долара за покриването на заплатите на неговите 126 служители.

Според повдигнато в понеделник обвинение срещу него, всъщност тези работници не съществуват. А Шах е използвал полученото финансиране за лични разходи, включително за закупуването на нов автомобил Tesla в размер на 60 000 долара, пише Business Insider.

Той е бил арестуван в понеделник и срещу него е повдигнато обвинение за подаване на лъжлива информация, както и за присвояване на тези средства. Според медията Шах ще бъде изправен пред съда в Тексас, като може да получи до 30 години лишаване от свобода, ако бъде обявен за виновен.

По думите на адвокат Стивън Кокс Шах е третият човек в Тексас, който е обвинен в измама, свързана със схемата за покриване на разходи за заплати.

"PPP е ключов инструмент за малкия бизнес в Америка и за неговите служители, които са силно затруднени заради икономическия срив в резултат на пандемията. Съдът се ангажира да преследва измамниците, които се опитват да се възползват от тази програма в ущърб на останалите", посочва той.

В случаят с Шах, той е подвел властите, че неговата компания Weddings by Farrah се нуждае от държавна помощ за подкрепа на всичките ѝ 126 служители. Тя била одобрена за финансиране в размер на 1,592 милиона долара. Според прокуратурата компанията не оперира от 2018 година, когато е спряла да функционира след неизплатени данъци към държавата.

Близо една трета от сумата обвиняемият е използвал за онлайн търговия с активи, а 60 000 долара са били използвани за закупуването на Tesla.