През 2017 г. мъж, който твърди, че е член на свръхбогатото саудитско кралско семейство, на име принц Халид Бин Ал-Сауд, започва преговори с хора, занимаващи се с недвижими имоти, за да направи инвестиция в размер на 400 млн. долара в емблематичен луксозен хотел в Маями Бийч, пише CNBC.

Той е играел добре ролята си. Живеел е в луксозен пентхаус, като е твърдял, че притежава цялата сграда, намираща се на остров Фишър, който е разположен точно около бреговете на Маями, като там основно имат имоти знаменитостите. Редовно бил забелязван със своята луксозна кола - Ferrari California, която била с дипломатически регистрационни табели. Карале и други луксозни превозни средства като Bentley и Rolls-Royce и често използвал яхти и частни джетове. Представящият се за Халид документирал своя приказен начин на живот в социални медии, публикувайки снимки в Instagram, показващи луксозните превозни средства, бижута, диаманти, часовници.

Вижте тази публикация в Instagram.

Ballin

Публикация, споделена от Foxy (@princedubai_07) на

В действителност обаче, човекът, който нарича себе си принц Халид и на който са били доверени милиони долари инвестиции, е мошеник на име Антъни Гиняк. Той далеч не е член на кралското семейство на Саудитска Арабия (чието нетно богатство е над 1 трлн. долара) и всъщност е роден в Колумбия, като на 6-годишна възраст се мести в Мичиган, когато той и брат му са осиновени от двойка от средната класа.

Както по-късно обясняват федералните прокурори, всичко около него е било лъжа, като дори дипломатическите регистрационни табели са били фалшиви и купени от eBay. През март 2019 г. 48-годишният тогава Гиняк се призна за виновен по няколко обвинения и два месеца по-късно е осъден на повече от 18 години във федералния затвор.

Как е излъгал инвеститорите?

Антъни е финансирал луксозния си начин на живот с парите, които е взимал от инвеститорите, които са вярвали, че той е истински саудитски принц със значителен дял в Saudi Aramco, петролния гигант, контролиран от саудитското кралско семейство.

Чрез своята хитрост, той е успял да изгради мрежа от инвеститори по целия свят, като е предлагал да продава дялове от фалшивия си пакет акции в Saudi Aramco с отстъпка преди планираното IPO на компанията. Aнтъни е предлагал също възможности за инвестиране в други измислени бизнеси, като платформа за търговия със самолетно гориво, казино в Малта и ирландска фармацевтична компания.

В крайна сметка Saudi Aramco набра 25,6 млрд. долара в най-голямото публично предлагане в света и компанията беше оценена на 1,7 трлн. долара. Ако инвестиционните оферти на Гиняк бяха истински, неговите бизнес партньори щяха да спечелят много. Всъщност, той е казал на инвеститорите, че могат да направят "пет пъти" повече от първоначалните си инвестиции, след като компанията стане публична. Вместо това обаче Гиняк е събрал близо 8 млн. долара от тях и е използвал парите, за да поддържа фалшивото си представяне за член на едно от най-богатите семейства в света. Той дори е изфабрикувал документи с имена на адвокатски кантори и банки, свързани с истинската кралска фамилия, за да изглеждат твърденията му за богатство и статус верни.

Кой всъщност е Антъни Гиняк?

Гиняк е изпълнявал тази схема почти през целия си живот. От 1988 г., той е арестуван и осъждан 11 пъти за схеми, в които се представя за принц или подобна особа от Близкия Изток, според американското министерство на правосъдието. Гиняк е бил много дързък, смел и агресивен и често, когато някой се осъмни за самоличността му, той го е питал дали знае кои са родителите му.

През 1990-те и 2000-те години, той използва подправени документи, за да убеди компаниите за кредитни карти да му ги издават под името Халид Бин Ал-Сауд. С тях Гиняк прави сметки за десетки хиляди долари из цялата страна.

Помощник на американския посланик в Саудитска Арабия през 2003 г. казва на федералните служители, че Антъни "не е член на саудитското кралско семейство, нито е свързан по някакъв начин с него", а истинският принц Халид изпраща писмо, в което твърди, че той изобщо не го познава, пише Vanity Fair през 2018 г. Гиняк се признава за виновен за опит за банкова измама и представяне за чужд дипломат през 2006 г., като получава присъда от 77 месеца във федералния затвор.

Как са го разкрили?

Гиняк извършва множество измамни схеми и е хващан многократно. Въпреки това обаче, той не спира и дори си поставя по-високи цели, които отново да извърши чрез измама. През 2017 г. той се свързва с бизнесмени, занимаващи се с недвижими имоти, които търсят богат инвеститор, който да купи значителен дял в хотел Fontainebleau в Маями Бийч. По време на преговорите обаче бизнесмените извършват сериозна проверка, която повдига много въпроси около самоличността на предполагаемия саудитски принц. Когато те съобщават подозренията си на ФБР, властите бързо разпознават почерка на Гиняк, като този път разбират, че става въпрос за изключително голяма финансова измама.

Когато го арестуват през 2017 г., властите конфискуват бижута на стойност 450 хил. долара, заедно с 80 хил. долара в брой и различни произведения на изкуството.

По време на присъдата си, пред федералния съдия, Гиняк казва: "Цялата вина за операцията е върху мен и аз приемам това. Аз не съм чудовище".