Редица изследвания са потвърдили, че слушането на музика на работното място може да повиши продуктивността на служителите, но ново проучване сочи, че някои жанрове са по-мотивиращи от други, пише Fast Company.

Според изследването на CloudCover Music, класическият рок е най-добрия вариант, следван от поп музика. От друга страна, хип-хоп, хеви метал и кънтри се считат за най-отвличащи вниманието.

Мег Пайдмонт, мениджър проекти в CloudCoverMusic, посочва колко субективно е влиянието на всеки жанр върху отделния индивид. Докато 21,1 процента посочват, че жанра им действа продуктивно, то 37,7% го определят като разконцентриращ.

Респондентите, взели участие в изследването, се съгласяват, че музиката е най-предпочитаният фон за работа, от други възможни шумове. 94% от попитаните казват, че слушат музика докато работят, 42% слушат радио, 35% предпочитат подкастове, 25% избират новини и само 15 процента - аудио книги и спорт.

Как слушалките станаха най-използвания работен аксесоар

Според Пайдмонт офисите на открито наложиха използването на слушалки заради шумовото замърсяване, което възпрепятства работата. 30% от респондентите казват, че използват слушалки, за да заличат фоновия шум, докато 46 процента, за да не разговарят с колегите си.

По данни на изследването на 82,2% от попитаните им се забранява да слушат музика на работното място, използвайки слушалки. Друг извод, който става ясен е, че заради предпочитанията за музика могат да възникнат конфликти между колеги.

Въпреки тенденцията за слушане на музика по време на работа, все още най-добрият фон за концентрация при изпълняване на делови задачи е тишината.

Конкретен плейлист за определена дейност

Когато тишината не е опция, може да се избере жанра, така че да пасва на извършваната дейност. Експертите съветват служителите да имат предвид следните фактори, когато избират музика, а именно интернационални обстоятелства, настроението и характера на колегите, работната среда.