В тази статия не става дума за армията на САЩ. Нито за тази на Русия, на Китай или пък на някоя европейска държава. Става дума за т. нар. частни армии, които нямат националност, наричани са "невидими" и са част от бизнес за милиарди. През последните години частните военни компании увеличават все повече присъствието си в областта на сигурността и отбраната, инвестирайки огромни средства във военна техника, в оръжия и най-вече във военни умения на своите наемници.

Много правителствата приемат частните армии като удобен инструмент, който би могъл да бъде използван, за да се избегнат политически, социални или финансови рискове при военна намеса в чужда държава. Освен това, заради специфичните си умения, наемниците доста често осигуряват желания резултат доста по-бързо от професионалната или от наборната армия. Просто, защото работят това, съответно и печелят много пари.

10 държави, които нямат армия

10 държави, които нямат армия

Трудно e да си представим страни без собствени въоръжени сили и как решават те въпроса за своята безопасност

Изданието Business Insider изброява част от тези частни армии, които до голяма степен са обвити в мистерия. Ето само някои от тях.

Топ 3 на най-могъщите частни армии в света:

1. G4S

Създадена е през 2004 година и оттогава насам се превръща в международна корпорация и лидер в сектора на сигурността. Обхватът на услугите, които предлага, е огромен и включва охрана на летища, затвори и банки. Мащабът на тази британска мултинационална наемническа компания е толкова голям, че се смята за един от най-сериозните работодатели изобщо в целия свят с над 530 000 служители. Смята се, че през последните години G4S осигуряват поддръжката и охраната на над една трета от цивилните конвои на съюзническите сили в Ирак.

2. Blackwater

Това е американска частна армия, която е създадена през 1997 година от бившия морски пехотинец Ерик Принс. Първите си съществени договори с американското правителство той подписва през 2000 година, но истинският пробив на Blackwater е осъществен три години по-късно във войната с Ирак. Там наемниците изпълняват многомилионни договори по различни дейности - от охрана на ключови обекти и важни личности до подкрепа за редовните сили. В това време членове на Blackwater се забъркват и в няколко големи скандала, като най-сериозният от тях е през 2007 година в Багдад, когато са избити 17 цивилни иракчани.

3. Вагнер

Това е най-голямата руска частна армия, която е почти изцяло обвита в мистерия. За нея все пак се знае, че е основана от ветерана от Спецназ Дмитрий Уткин. До 2013 година той участва в организацията на Moran Security Group и Славянския корпус в Сирия. Силната фигура зад групата се казва Евгений Пригожин, известен като "готвачът на Путин". Бизнесменът, който е близък до Кремъл, е финансовият благодетел в сянка на тази частна армия и е смятан за човека, осъществяващ връзката с правителството чрез контактите си с руския президент. За Вагнер за първи път се чува през 2014 година при намесата им в Източна Украйна и при руската анексия на Крим. След това армията се разраства и взима важно участие във военни конфликти в Сирия, Либия, Судан и Венецуела.

Коя е държавата с най-мощна армия в света

Коя е държавата с най-мощна армия в света

И коя държи най-много ядрен арсенал