В динамичния свят днес, който дава всякакви възможности за промяна много хора се колебаят дали да изберат професионалното си развитие в големия град , който предлага много възможности и удобства или да изберат по-тихи места, далеч от индустрията и суматохата.

Изборът за преместването от голям в малък град крие редица предимства и недостатъци, които се разбират едва в последствие.

В малкия град медицинските услуги не са толкова достъпни, както в столиците и развитите населени места. На направилите този избор за малко населено място може да им се наложи да чакат доста дълго пред лекарския кабинет. Освен това в града може да няма специалист, какъвто те търсят и да е необходимо да пътуват до областен град, за да се срещнат с такъв.

Предимството на преместването на място с по-малко хора е и далеч по-малкото шум. По-спокойният живот и липсата на толкова хора, които непрестанно бързат, не причиняват стрес, което прави малките населени места щадящи здравето.

Определено има огромна разлика в образованието в големия град и това в по-малките градове. Децата нямат еднакви възможности, тъй като столиците и областните градове винаги предлагат много допълнителни класове, курсове, различни видове спорт и инициативи за учениците.

Това, което може да се окаже огромен плюс и да спести средства е паркирането. Жителите на малкия град могат да спрат колите си почти навсякъде без да се опасяват от глоба, или, че няма да намерят автомобила си по-късно.

За тези, които се местят от голям в малък град ограниченият избор от стоки и продукти може да бъде много дразнещ и разочароващ. Местните жители обаче са свикнали. На тях им се налага да пътуват доста време до по-голямо населено място, откъдето да си набавят необходимите неща, но за тях това се е превърнало в рутина.

За съжаление в малкото общество има и по-малко възможности за работа. Истината е, че тези, които се местят ще трябва да правят компромиси. Често срещано е хората да не работят това, за което имат образование или професионална квалификация.

Освен това не само магазините, а и всичко в бизнес сектора затваря по-рано. А неделя е почивен ден в най-добрия случай, тъй като понякога обектите и услугите почиват през целия уикенд, а също и на националните празници.

Общественият транспорт е през твърде големи интервали. В малките градове автобусите не са на всеки няколко минути както в столицата. Те имат график, който спазват стриктно и с малко закъснение човек може да си обърка плановете за деня, тъй като ще чака дълго до следващия автобус.