Годишната класация на PricewaterhouseCoopers нарежда страните според заетостта и отношението на жените на работното място в тях. В рейтинга се разглеждат 33 държави от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, пише Bloomberg.

Учудващо двете англоговорящи икономики САЩ и Великобритания имат доста да наваксват по отношение правата на жените на работното място. САЩ е на 23-о място, а Великобритания на 13-о.

Исландия, Швеция и Нова Зеландия се нареждат на първите три места в класацията. Скандинавските страни заемат 5 от първите 10 позиции. Въпреки че само Канада от Г 7 изпреварва Великобритания, Островът все още изостава по броя на работещите жени, равняващ се на 57 процента. За разлика от него женската заетост в Швеция е 69 процента.

Ако страните увеличат броя на заетите жени, това ще има положителен ефект за икономиката им. Обединеното кралство може да получи стимул от $178 милиарда, ако повиши заетостта на жените. Нарастването на работещите дами във всички страни от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие може да доведе до ръст на брутния вътрешен продукт с над 6 трилиона долара според PwC.

Китай и Индия не участват в класацията, тъй като не са членки на ОИСР, но заради ниската заетост на жените Китай би заел 27-ото място, а Индия ще бъде на дъното дори след Корея.

САЩ е с 14 места назад в класацията спрямо 2000 година, защото там заетостта на жените на пълно работно време намалява.

Различието в заплащането на мъжете и жените е показател за развитието на икономиката. То е особено сериозно в Лондон, където почти няма промяна от 2010 г. насам.

Нови правила, въведени миналата година, задължават работодателите с повече от 250 служители да докладват разликата в средното възнаграждение и бонуса на мъжете и жените на годишна база.