Всеки от нас има по един безкраен списък с много задължения, които трябва да свърши. И нито времето след работа, нито събота и неделя ни стигат, за да бъдат изпълнени всички тези задачи.

Именно заради това човек се опитва непрестанно да бъде зает в преследване на максималната продуктивност и се чувства виновен, ако си позволи дори и кратка почивка.

Всъщност обаче именно прекараните в "нищоправене" часове могат да донесат много повече ползи, отколкото си мислим. Точно за това разказва създателят на т.нар. система Inbox Zero Мерлин Ман.

През 2007 година той е нает от Google като експерт по продуктивността, за да реши най-големият проблем на компанията - непрестанно пристигащите служебни имейли, които "изяждали" все повече от тяхното време, необходимо за вършенето на други важни служебни задължения.

Тогава той създава своята Inbox Zero. Нейната идея е да елиминира притеснението и дори стреса, който носи на служителите препълнената електронна поща. А решението, което предлага Ман, е просто.

То е свързано с това при влизане в електронната поща, човек да свежда всички получени там съобщения до нула. Как става това? Като човек поглежда всяко едно от тях и решава дали е необходимо на напише веднага отговор, да го включи в списъка със задачи за по-късно или като го изтрие.

Всъщност системата на Ман е свързана със склонността на човек да се фокусира твърде върху самото преследване на продуктивността, като по този начин пренебрегва нуждата си от почивка.

А тази практика се пренася от работата в личния живот. Това означава по-малко сън, пропускане на разходките навън и на ценните моменти с близките хора в опита да се свърши повече работа. И всичко това само заради вътрешната вина, че има още много задачи за вършене.

Експертът обаче обяснява, че именно това "губене на време" с нещо, което е различно от ежедневната работа, е жизненоважно за продуктивността. То е това, което "презарежда" батерията ни, прави ни по-креативни и способни да свършим много повече работа след това.