Джордж Сорос е с нетно благосъстояние в размер на около 8 милиарда долара, след като дари преди два месеца около 18 милиарда долара, на благотворителната си организация. Въпреки дарението, той запазва позиция в топ 50 на най-богатите американци. Преди да дари главозамайващата сума, нетното състояние на милиардера, се оценяваше на около 26 милиарда долара.

Сигурно се чудите как Сорос е достигнал до това "несметно" според представите на повечето от нас богатство?

Отговорът е прост - с инвестиции на финансовите пазари. Нещо повече, Сорос е натрупал голяма част от благосъстоянието си с една единствена валутна спекулация. Но за това, малко по-надолу...

Тествайте инвеститорските си способности, без риск от реална загуба на капитал, с безплатна демо-сметка от Admiral Markets.

Роден на 12-ти август през 1930 година в Будапеща, Унгария, първоначалното натрупване на капитал от легендарния инвеститор стартира със залога му срещу британския паунд през далечната вече 1992 година.

Известен като "залога за един милиард долара", тази инвестиция е донесла на Сорос печалба от над 1 милиард долара само за 24 часа. Да правилно сте прочели - 1 милиард долара! Всъщност, именно тази сделка стои до голяма степен в първоначалното натрупване на капитал, на гениалния инвеститор. Тя го поставя и в топ-пет на най-печелившите сделки в историята. Защо в топ-пет? Защото част от заслугата за трейда, се приписват на друг известен финансов гений - Станли Дръкънмилър, който тогава е работил при Сорос.

Неслучайно Сорос е известен в инвестиционните среди, като "човекът, разорил британската централна банка". Както е ясно обаче това не е единствената печеливша позиция на гениалния Сорос. Неговият фонд Quantum Fund е носил годишна възвръщаемост от 33% на година за период от над 30 години, което само по себе си е невероятно постижение.

Именно благодарение на постоянството си и успеха да бие пазара, и то с много, Сорос е съумял да увеличи богатството си до настоящите му размери.

Вижте как търгуват и други известни в инвеститорските среди легендарни трейдъри като Стив Нисън - бащата на японските свещи и Джак Швагер, дългогодишен портфолио-мениджър и автор на книгата "Market Wizards".

Сорос завършва престижния университет London School of Economics през 1947 година. Негов ментор е бил Карл Попър - философът, въвел понятието "отворено общество". Попър е повлиял сериозно върху инвестиционните възприятия на Сорос.

През 1956 година Сорос се мести в САЩ, като работи в няколко фирми на Уолстрийт като трейдър и анализатор. Важен момент за неговото бъдеще е поверяването му да управлява офшорния фонд First Eagle Fund в компанията Arnold and S. Bleichroeder през 1967. Успехът му води до основаването на втори фонд Double Eagle Fund през 1969 година.

Сорос и неговият асистент Джим Роджърс напускат компанията, за която са работили и основават фонда Soros Fund Management през 1973 година. Структуриран като хеджфонд, по-късно той е преименуван на Soros Fund и в последствие се превръща в Quantum Fund през 1979 година.

От основаването си до днес фондът е донесъл 3 365% възвръщаемост на инвеститорите. За да си представите какво означава това, бихме Ви посочили, че инвестирани 10 000 долара при тази доходност, биха се превърнали в сумата от 346 500 долара.

Научи се как да търгуваш, като Сорос и се превърни от "Аматьор в Професионалист", с безплатно професионално обучение за трейдъри. Възползвайте се от специалното ни и ограничено във времето предложение за реална обучителна сметка за търговия, захранена от нас с безплатни 200 долара. Повече информация за промоцията, можете да получите, като се свържете с нас на телефон 02/981 11 11.

До 1981 година активите на фонда нарастват до 381 милиона долара. Състоянието на Сорос се оценява на 100 милиона долара.

Джим Роджърс напуска фонда през 1981 година, когато Джордж Сорос е обявен за "Най-добрия портфолио мениджър в света".

Quantum е генерирал 122% доходност за инвеститорите през 1985 година, като до следващата година активите под управление вече нарастват до 1.5 милиарда долара.

Сорос наема Стенли Друкенмилър да управлява фонда му през 1989 година. Друкенмилър продължава да носи възвръщаемост от 40% на година до 1993 година. До голяма степен Друкенмилър е бил архитект на залога срещу британския паунд, както и на много печеливши залози срещу шведската крона и италианската лира.

Само през 1993 година Сорос е увеличил богатството си с 650 милиона долара, след като неговият фонд е донесъл доход за инвеститорите от 61.5%.

Следва създаването на няколко нови фонда под шапката на Quantum, включващи Quantum Realty Fund през 1993 година и Quantum Industrial Holdings Fund през 1994 година, които са били отново управлявани от Друкенмилър.

До 1997 година са добавени още няколко фонда, с което техният брой нараства до шест. От юли на 2016 година, фондовете са частни и се грижат единствено за управлението на средствата на семейството на Сорос.

Започнете да търгувате на финансовите пазари с "крачка напред" и отстъпка от спреда, с коледната промоция на Admiral Markets.