Не бързайте да продавате акциите, които са се представили най-зле досега тази година, тъй като те вероятно ще бъдат сред най-добре представилите се на пазара в САЩ през януари, поне ако се обърнем към историческото им представяне (разбира се добре е инвеститорите да са наясно, че това, което се е случвало в миналото, не е задължително да се случи и в бъдеще).

Това е така, защото тези губещи акции ще бъдат подложени на два различни източника на изкуствен натиск върху продажбите през следващите седмици, нито един от които няма нищо общо с фундамента, или потенциала за печалба. Този натиск приключва на 31 декември, поради което тези акции е възможно да се възстановят значително през януари.

Един от източниците на натиск за продажба са действията на хеджфондовете в края на годината, които имат склонност да продават губещите си позиции, за да избегнат неудобството да ги представят в портфейлите си в края на годината. Другият е - продажба на данъчни загуби, при която инвеститорите продават част от акциите, които държат на загуба, за да компенсират част от данъците върху капиталовата печалба, които ще трябва да платят през 2024 г.

Графиката по-долу илюстрира този януарски модел на отскачане, базиран на данни от 1927 г. (предоставен със съдействието на Кен Френч от Dartmouth College). Той изобразява възвръщаемостта на хипотетично портфолио, което всеки месец инвестира в 10% от акциите с най-лоша възвръщаемост за последната година. Забележете, че най-високата средна възвръщаемост е през януари, а най-лошата в края на годината.

Снимка 639860

За да използвате този модел, започнете, като прегледате списъка с най-големите губещи от началото на годината до момента. Изберете шепа, които ви привличат, и поставете поръчки за покупка за тях на цени доста под тези, при които се търгуват в момента, съветват експертите от финансовото издание MarketWatch.

Ако имате късмет, продажбата на губещите позиции от хеджфондовете, заедно с тези направени с данъчни цели, ще понижат цените достатъчно, за да бъдат изпълнени няколко от поръчките ви. През януари имате добър шанс да приберете в джоба си "добри печалби", коментира още колумниста на финансовото издание Марк Хулберт.

Илюстрация на този модел, може да се види от миналата година, когато 10% от акциите на S&P 1500 с най-лошо представяне от началото на годината бе стеснен до там, че да включва само тези, които също бяха препоръчани от някой от инвестиционните бюлетини. 20-те акции, които оцеляха в този процес на отсяване, спечелиха средно 21,8% през януари тази година, далеч изпреварвайки ръста от 6,3% на S&P 500, твърди още Хулберт.

Списъкът по-долу повтаря този процес с тазгодишния списък на най-лошите представящи се от година до момента в S&P 1500 досега тази година. Всяко от следните се препоръчва от поне един от инвестиционните бюлетини от фирмени наблюдатели.

Компания

YTD възвр. (до 10/20)

Advance Auto Parts, Inc. (AAP)

-64.5%

First Horizon Corporation (FHN)

-55.3%

Moderna, Inc. (MRNA)

-55.2%

Dollar General Corporation (DG)

-52.7%

AES Corporation (AES)

-50.9%

Methode Electronics, Inc. (MEI)

-46.0%

Newell Brands Inc (NWL)

-45.1%

Estee Lauder Companies Inc. Class A (EL)

-44.1%

Macy"s, Inc. (M)

-42.6%

Northfield Bancorp, Inc. (NFBK)

-42.5%

Premier, Inc. Class A (PINC)

-42.2%

Concentrix Corporation (CNXC)

-41.8%

UGI Corporation (UGI)

-41.7%

Sealed Air Corporation (SEE)

-40.9%

Illumina, Inc. (ILMN)

-40.8%

Walgreens Boots Alliance, Inc. (WBA)

-40.4%

Comerica Incorporated (CMA)

-40.4%

KeyCorp (KEY)

-40.3%

Foot Locker, Inc. (FL)

-39.5%

Bank of Hawaii Corp (BOH)

-38.7%

Данни: Марк Хулберт

Януарски ефект

Инвеститорите до голяма степен се надяват всяка година на по-добро представяне на пазара през първия месец на годината - феномен известен като "януарски ефект".

Янyapcĸият eфeĸт e xипoтeзa, чe имa ceзoннa aнoмaлия нa финaнcoвия пaзap, пpи ĸoятo цeнитe нa цeннитe ĸнижa ce пoвишaвaт пpeз мeceц янyapи пoвeчe, oтĸoлĸoтo пpeз вceĸи дpyг мeceц.

Toзи ĸaлeндapeн eфeĸт би cъздaл възмoжнocт зa инвecтитopитe дa ĸyпyвaт aĸции нa пo-ниcĸи цeни пpeди янyapи и дa ги пpoдaвaт, cлeд ĸaтo cтoйнocттa им ce пoвиши. И това се приема, като един от най-добрите модели за таймиране на пазара.

Дали обаче този модел работи?

Πpeз пocлeднитe 20 гoдини, индeĸcът Ѕ&Р 500 ce e пoвишaвaл caмo в 50% в cлyчaитe, пpи пъpвия мeceц нa гoдинaтa, ĸaтo в ocтaнaлaтa пoлoвинa e peгиcтpиpaнa минимaлнa зaгyбa oт 0.5%. Toecт, дo гoлямa cтeпeн "янyapcĸия eфeĸт", мoжe дa ce oпpeдeли ĸaтo мит.

Bъпpeĸи тoвa oбaчe, инвecтитopитe тъpceщи пoвишeниe пpeз пъpвия мeceц нa гoдинaтa, мoгaт дa пoглeднaт ĸъм oпpeдeлeни пoзиции, ĸoитo ce пpeдcтaвят тpaдициoннo дoбpe в нaчaлoтo нa гoдинaтa поради различни причини. Вече посочихме едни от тях и причините за това - най-зле представящите се компоненти на широкия щатски индекс S&P 500.

Започна по-доброто полугодие на годината!

Странен, необясним и въпреки това неоспорим факт е, че през цялата история Уолстрийт е реализирал почти всичките си печалби през зимните месеци на годината - от 1 ноември до 30-ти април. Това е още по-странен, необясним и все пак неоспорим факт, че останалите световни фондови пазари са направили това.

Така наречените годишни месеци, тоест половината от годината 1 май до Хелоуин, някога се представяха относително лошо.

По целия свят, в течение на вековете записаната финансова история, възвръщаемостта на фондовия пазар е средно с четири пълни процентни пункта по-високо от ноември до април, отколкото от май до октомври, съобщават изследователите Бен Якобсен от Тилбургския университет и Чери И Джан от Нотингамския университет.

Този ефект, наречен на Хелоуин, изглежда "забележително стабилен", заключава, че след като проучи финансовата възвръщаемост на 114 различни страни, се връща назад, докато успее да намерят надеждни месечни данни - като се започне от фондовия пазар през 1693 г. в Лондон.

Още по-екстремно: В 65-те държави, за които има обширни данни както за фондовия пазар, така и за краткосрочните лихвени проценти, е справедливо да се каже, че ще е по-добре да продадете акциите си на 1 май, като вложете парите в банката , след което ги изтеглете отново в края на октомври и изкупете обратно вашите акции (без да вземете предвид таксите и данъците, разбира се).

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.