Инфлация, инфлация, инфлация - това е думата, която ни заобикаля навсякъде и кара спестителите с рекордни депозити в банките да треперят за бъдещата си покупателна способност и колко богати ще са в бъдеще. И с право.

Последният, който обърна изключително внимание на инфлацията и пагубното ѝ въздействие върху доходите на населението, бе Рей Далио, основател и управител на най-големия хеджфонд в света.

"Някои хора правят грешката да си мислят, че стават по-богати, защото виждат как активите им се покачват, без да виждат как покупателната им способност е ерозирана", пише Далио в публикация в LinkedIn. "Най-наранените са тези, които държат парите си в брой".

Далио отдавна твърди, че има по-добри активи от парите в брой насред печатането на пари от централната банка. В периоди на покачване на цените, казва той, по-важно е да погледнете какво можете да купите с тези пари.

"Когато се създават много пари и кредити, те намаляват в стойността си, така че наличието на повече пари не е задължително да даде повече богатство или покупателна способност", пише Далио, добавяйки, че истинското богатство става функция на производствения капацитет с течение на времето. "Отпечатването на пари и раздаването им няма да ни направи по-богати, ако парите не са насочени към повишаване на производителността".

Инфлацията означава само едно - по-скоро рано отколкото късно ще станем свидетели на повишение на лихвените нива от световните банки. Това включва и ЕЦБ и определено засяга и родните спестители.

Ето пет мъдри парични хода, които експертите препоръчват да направите, преди лихвите да се повишат.

Рефинансирайте жилищния си заем

За всички закупили жилища с помощта на кредит, може да изглежда разумно да се опитат да заключат лихвите, докато са при рекордно ниски нива. Във високо инфлационна среда няма как централните банки в Европа и у нас да продължат със стимулиращата си политика и лихвите ще трябва да започнат да се катерят плавно през следващите години.

А промяната в лихвите нагоре, могат да имат пагубно въздействие върху покупателната сила на кредитополучателите. Един пример. Да кажем, че имате кредит от 100 000 евро за 20 години. Ако сте имали късмета да го договорите при ГПР от 2.71%, то месечната ви вноска ще е 534.79 евро. За целия период на кредита ще върнете 129 194 евро.

Ако лихвите се повишат с четири процентни пункта за целия период на кредита, то вноската става вече 728 евро, което е с близо 200 евро повече спрямо първоначално разгледания вариант, а сумата, която ще върнете набъбва до 179 058 евро, което е близо 100 000 лева повече от първоначалния вариант...

За тези, които смятат че средни лихви от 6.7% за следващите двадесет години са невъзможни, само ще припомня, че горе долу това бяха средните лихви през последните 15 години, макар и тенденцията им да беше към намаление през по-голямата част на този период, защото стартираха от друг момент в цикъла и от много по-високи нива.

Консолидирайте дълговете си

Пандемията затрудни българите да пътуват, да се хранят в ресторанти или да харчат за други потребителски стоки и много от тях използваха парите, които не са похарчили за тези дейности, за да увеличат спестяванията си, или да изплатят дълговете си.

Въпреки това много домакинства продължават да изпитват затруднения свързани с пандемията и негативните последствия от нея. Ако сте разчитали на кредитните си карти, за да свързвате двата края, скъпата лихва се трупа бързо.

Може да искате да помислите за по-евтин заем за консолидиране на дълга, който може да ви помогне да спестите значителна сума от лихва и дори да се измъкнете от дълга по-рано.

Пазете се от "горещи активи"

Фондовите пазари са при рекордни нива. Криптовалутите са при рекордни нива. Имотите са при рекордни нива. Суровините са при рекордни нива. Все тревожни заглавия, които могат да сочат силно "нажежени" класове активи. Ако досега не сте били в тези вълни, може би е твърде късно да се включите. Не че биткойнът не може да стане 100 000, или дори 200 000 долара. Но ще можете ли да понесете гледката да видите как парите ви се стопяват наполовина, защото това не е невъзможно при толкова волатилни и спекулативни активи като криптовалутите.

А някои от най-горещите активи, като акциите, ориентирани към ръст, и имотите, е много вероятно в бъдеще да бъдат засегнати от потенциалното повишение на лихвите. Бъдете готови и не залагайте къщата на идея, в която вярвате, или в опит да застигнете съседа си.

И все пак се придържайте към фондовия пазар

Това че пазарът е при върхове и има изключително "нагорещени" сектори, не означава, че на фондовите пазари не могат да бъдат открити добри инвестиционни възможности. Просто трябва да търсете там, където другите не гледат. На борсите се търгуват всякакъв род активи по вид, географско разпределение, тип инвестиции и т.н. Така че във всеки един момент е възможно да откриете някаква инвестиция, която да отговаря на рисковия ви профил - както на търсената от вас доходност, така и на риска, който сте склонни да поемете.Фондовите пазари са доказали, че в дългосрочен план са една от малкото алтернативи, които постоянно изпреварват инфлацията, било то и в среда на повишение на лихвените нива.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари