До Куон - предприемачът зад сриналите се токени terraUSD и Luna, е бил задържан в Черна гора след международно издирване, съобщава Би Би Си, като цитира властите в Подгорица и Сеул.

Американските власти се захванаха с Куон в началото на годината. Според регулаторите компанията на южнокорейския бизнесмен Terraform Labs не е предоставила пълна и достоверна информация на заинтересованите лица преди стойността на двата ѝ токена да се сринат почти до нула през миналия май.

В САЩ съдят корейски предприемач след крипто крах за $40 млрд.

В САЩ съдят корейски предприемач след крипто крах за $40 млрд.

До Куон ще отговаря за случилото се с Terra

Това коства на инвеститорите 42 млрд. долара и даде началото на верижна реакция от фалити в сферата на криптовалутите, която и до момента не е напълно приключила. Криптофараонът обяви, че е "с разбито сърце" от случилото се и... изчезна.

Куон се издирва от САЩ по обвинения в измама и престъпно сдружаване, а родната му Корея го търси заради нарушения на разпоредбите за капиталовите пазари. Първоначално се смяташе, че той е в Сърбия, като от Сеул даже изпратиха делегация в Белград, за да преговарят за екстрадирането му - двете страни нямат договор за трансфера на издирвани лица.

Оказа се обаче, че Куон е бил хванат на летището в Подгорица. Със задържането на "един от най-издирваните хора в света" се похвали черногорският вътрешен министър Филип Аджич. Куон е бил с фалшиви документи, но отпечатъците му са потвърдили самоличността му.

Все още не е ясно какво ще се случи с него - и Черна гора няма споразумение за екстрадиция със САЩ и Южна Корея.