След години на застой Бразилия тръгва по пътя към реформа, която да направи по-трудно ранното пенсиониране в страната. И властта се надява, че това ще даде тласък на местната икономика.

Анализатори посочват, че тази промяна в пенсионната система е наложителна, като в момента тя е прекалено "щедра" към бразилците и е неустойчива. В страната няма законовоустановена възраст за достигане на пенсия, а само определен стаж. Така че всеки, който натрупа необходимия стаж, може да получава пенсия независимо на каква възраст е.

По този начин със застаряването на населението в страната при запазване на настоящата система след време ще има повече възрастни хора, които да получават пенсия, отколкото са активно работещите в страната, пише Market Watch.

В момента пенсионната система се явява като тежест за местната икономика, като тя изсмуква значителна част от средствата за други важни социални програми, като образование, например. По-малко от 10% от населението е над 60-годишна възраст, а Бразилия харчи 14% от брутния си вътрешен продукт (БВП) за пенсии.

"Ако погледнем прогнозите, през следващите десетилетия над 60-годишна възраст ще бъде около 25% от населението. Това означава, че тези плащания ще "експлоадират", посочва Леандро Палмейра, който е директор на Longevity Institute.

Заради това законодателите в латиноамериканската държава предлагат да бъде въведена минимална възраст за пенсиониране - 65 години за мъжете и 62 години за жените в частния сектор. В момента актуалното законодателство позволява на някои бразилци да се пенсионират още в средата на 50-те си години, като условието е да достигнат между 30 и 35 години работен стаж.

Предлаганите промени предвиждат също така увеличаване размера на осигуровките, като според изчисленията реформата ще спести публични средства в размер на 247 милиарда долара през следващото десетилетие.