Германия, Франция, Италия, Испания и Обединеното кралство изразиха загриженост пред американските власти относно проекта за данъчна реформа, която е в процес на финализиране от Конгреса.

В писмо, подписано от финансовите министри на петте най-големи икономики в ЕС предупредиха, че "включването на някои по-малко конвенционални международни данъчни разпоредби би могло да противоречи на договорите за двойно данъчно облагане в САЩ и може да рискува да има сериозно негативно влияние върху международната търговия, информира euractiv.com.

Ето защо европейците поискаха "мъдър и добре балансиран компромис", в съответствие с работата, извършена на международно равнище по данъчните въпроси.

Писмото е адресирано до министъра на финансите Стив Манчин и до депутати от финансовите комисии в Камарата на представителите и в Сената.

По-специално, страните от ЕС са загрижени за предложения "акцизен данък" от 20% за плащания, извършени към чуждестранни свързани дружества, освен ако не са свързани с американската икономика. Този данък е включен в версията на закона на Камарата на представителите.

Според тях тя рискува "сериозно да възпрепятства" търговските и инвестиционните потоци между двамата големи икономически партньори.

Като се има предвид, че това ще засегне чуждестранните стоки и услуги, министрите предупредиха, че "биха могли да дискриминират по начин, който би противоречал на международните правила, въплътени в СТО".

Те добавят, че това също ще противоречи на "споразуменията за двойно данъчно облагане", тъй като ще се отрази на компании извън САЩ, установени в чужбина.

Петте държави също изразиха загрижеността си относно включването на две мерки във варианта на Сената: "основен данък за ерозия и борба със злоупотребите" и преференциален данъчен режим за доходите от износ.

В първия случай страните от ЕС протестират, че има "потенциал това да бъде изключително вредно за международния банков и застрахователен бизнес", тъй като международните сделки между дъщерните дружества на една група ще бъдат обект на 10% данък.

Европейците също така са загрижени от факта, че това ще окаже влияние върху групи извън САЩ, отколкото върху конгломерати от САЩ.

Що се отнася до намаления данък от 12,5% върху доходите от стоки или услуги, предоставяни в чужбина, в писмото се посочва, че тя може да бъде оспорена като "незаконна експортна субсидия" съгласно правилата на СТО.

Петте държави припомниха, че данъчната политика е "един от основните стълбове на държавния суверенитет", тъй като те приветстват усилията на САЩ за борба срещу избягването на данъчно облагане.

Но в светлината на последните многостранни усилия за борба с укриването на данъци и промяната на печалбата партньорите от ЕС приканиха САЩ да продължат по същия път, за да гарантират "последователност".

Проблемите, повдигнати от американската данъчна реформа, вече бяха обсъдени от финансовите министри на ЕС миналия вторник (5 декември).

Това е поредният проблем в отношенията между ЕС и САЩ, които се обтегнаха значително след избирането на Доналд Тръмп за президент.