От 2020 година енергийните оператори в Германия повишават с 5,5% потребителските такси за преминаването на страната към възобновяеми източници на енергия.

В съвместно изявление на четирите оператора се посочва, че съгласно закона за възобновяема енергия, от 2020 година таксата за захранване към производителите ще се увеличи до 6,756 цента за киловатчас, в сравнение с 6,405 цента през 2019 година.

Повишаването на таксите за възобновяема енергия е сред ключовите политики на Германия за преминаването към по-ниски емисии на замърсяване. Това обаче не се харесва на потребителите, защото и без това увеличение те вече плащат по 21% еко такси от окончателните си сметки, пише Reuters.

Дружествата обясняват повишението с прогнозите за по-голямо производство, което ще доведе до по-големи плащания към производителя през следващата година.

Изчисления показват, че ако едно домакинство консумира 5 000 киловатчаса годишно, ще трябва да плати допълнителни 18 евро с новите такси.

ВЕИ изпревариха въглищата в Германия

ВЕИ изпревариха въглищата в Германия

За първи път в историята

"Политически определените компоненти на цената на електроенергията през 2018 година имаха лек спад, но те все още представляваха повече от половината от това, което германските домакинства и малките предприятия плащат като сметка за електроенергия", пишат авторите на сайта Clean Energy Wire, позовавайки се на статистика на Германската енергийна и водна асоциация (BDEW).

Данните показват, че през 2019 година средно от сметките на домакинствата 24% са за такса преносна мрежа, 21% - за такса за възобновяема енергия, 7% - данък електроенергия, 16% - ДДС и 6% - концесионна такса. Едва 23% от стойността на сметката всъщност отива за потребление. Останалите 3% са по други пера.

Анализаторите прогнозират, че ръстът на еко таксите в Германия няма да спре скоро. Вероятно е надбавката да достигне своя връх през 2021 година, тъй като тогава вятърните турбини, построени през последното десетилетие, постепенно ще започнат да отпадат от фиксираната 20-годишна схема за субсидиране, която беше реформирана през 2017 година.

Снимка 447792

Източник: cleanenergywire.org