Гърция се готви да приеме бюджета си за следващата 2020 година и в предложението, което новото правителство в страната вече е внесло в парламента.

И законопроектът отново показва, че властите в Атина се надяват готвените значителни намаления на данъците и инвестициите да се превърнат в пътя за възстановяване от дълговата криза, продължала десетилетие.

В документа е заложена цел за растеж в рамките на 2,8% през следващата година при такъв от 2% за 2019 година.

"Законопроектът е доказателство за радикалния завой на икономическата политика към растеж, заетост и ръст на доходите", посочва зам.-министърът на финансите Тодорос Скилакакис пред Kathimerini.

В проектобюджета е заложен спад на безработицата до 15,6% през 2020 година от 17,4% през настоящата, както и намаление на публичния дълг до 167,8% от брутния вътрешен продукт или 332 милиарда евро при 173,3%, очаквани за 2019 година.

Атина също така е заложила да постигне първичен бюджетен излишък, от който са изключени разходите по обслужване на дълга, в рамките на 3,5% от БВП за периода 2020 - 2022 година.

Успоредно с това правителството има амбициозна програма за намаляване на данъчната тежест, както върху частните лица, така и върху бизнеса. Заедно с това е заложено увеличение на социалните разходи.

"Постигането на тези цели е възможно, стига Атина да подобри ефективността на данъчната система и да "удържи" публичните разходи, както обещава", смята икономистът от Националната банка на Гърция Никос Магинас.