Властите в Атина ще спестят на средната класа в Гърция данъци в размер на 800 милиона евро, предвижда готвено намаляване на данъчната тежест в страната. 

Според предложение, представено от гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, ставката на т.нар. налог "солидарност" за хората с брутни доходи над 20 000 евро годишно ще бъде намалена с три процентни пункта - от 39,66% в момента до 36,66% пред 2021 година.

От 1,21% от намалението ще се възползват работниците, а от 1,79% - работодателите. Това ще доведе до осезаемо увеличаване на годишния доход на тази група заети, посочват от местното издание Kathimerini.

Засега по-ниската ставка ще бъде в сила за следващата година, но има голяма вероятност тя да бъде оставена на това равнище перманентно. Общият ефект от ограничаването на данъчната тежест ще бъде в размер на 800 милиона евро.

Сред тези, които ще могат да се възползват от по-ниските налози в Гърция, ще бъдат и самонаетите.

От медията дават и един пример как ще се отрази ограничената данъчна тежест за хората със среден доход в страната. В момента човек, който има брутна заплата 3000 евро, получава нетно 1923,39 евро месечно.

С промените, влизащи в сила от 1 януари, той би получавал чисто 2020,12 евро месечно. На годишна база, включително и с бонусите към възнаграждението, същият служител би получил допълнително 1354,22 евро в сравнение със това, което получава сега.