Иран увеличава натиска на Южна Корея, настоявайки страната да освободи милиарди долари от петрол, предава Bloomberg. Техеран твърди, че Сеул се поддава на натиск от САЩ и незаконно задържа средства, от които ислямската република има нужда, за да се справи с най-тежките последствия от пандемията в Близкия изток.

Абдолнасер Хемати, гуверньор на централната банка, заяви, че действията на банките в Южна Корея спират Иран да използва парите за храни и лекарства - внос, който е изключен от американските санкции.

"Ужасно е да видим, че корейските банки удобно пренебрегват задълженията си, общите международни финансови споразумения и са решили да играят политика и да следват незаконни и едностранни американски санкции", заяви Хемати. Иран би могъл да започне юридически иск за достъп до средствата, каза той, без да посочва въпросните кредитори.

Хемати не даде подробности и какви действия ще предприеме Техеран. След като санкциите бяха премахнати през 2015 г., Иран успя да си върне над $6,4 млрд. плащания за петрол, заключени в индийски сметки. Централната банка заведе и искове срещу финансовите компании, които са задържали парите на база съдебни решения от САЩ.

По-рано този месец Иран съобщи, че е получила лекарства от Южна Корея на стойност $500 хил. след две години преговори. И допълни, че Сеул ѝ дължи около $7 млрд. за петрол, доставен преди влизането в сила на новите санкции.

Според Министерството на външните работи на Сеул, лекарствата са били за лечение на генетични заболявания. Този месец Южна Корея ще изпрати и тестове за Covid-19 на стойност $2 млн.

"Водим разговори със САЩ, Иран и банките, в които се намират средствата, за да постигнем прогрес по този проблем", казва Кох Кюн-сок, представител на Министерството на външните работи. "Досега успяхме да използваме част от тях, за да разширим хуманитарната търговия с Иран".

Иран пострада тежко от коронавируса, като първата вълна заля страната в края на февруари. Икономическият шок накара властите да потърсят помощ от МВФ за първи път от 1960 г.

Изправени пред разширяващ се бюджетен дефицит и драстично по-малко приходи от петрол заради санкциите на САЩ, властите отхлабиха мерките на 11 април. Инфекциите обаче отново се увеличиха и от коронавирус вече починаха 8 хил. души в страната.

Хемати твърди, че Иран и Южна Корея работят по възможността Техеран да изпълнява хуманитарни трансакции, използвайки парите в корейските банки. Според него САЩ обаче се опитват да блокират плана. Вашингтон се опитва да върне Иран на масата за преговори за ядрената сделка и да накара страната да спре подкрепата си за Хизбула.

Иран - на ръба на пропастта

Иран - на ръба на пропастта

Иран изживява втора вълна на епидемията, а икономиката е пред тотален срив. Иранският износ на петрол намаля радикално, а тъкмо той пълнеше досега държавната хазна. Как ще се отрази това на поведението на Иран?