Измина още една година на вълнение около изкуствения интелект (ИИ) и открития в сферата. Машините все още бият хората само във внимателно изградени среди или при конкретно зададени малки задачи. Добрата новина е, че с напредването на технологията надпреварата за лидерство все още е широко отворена и дори Европа, където политиците се притесняват, че континентът изостава от Китай и САЩ, все още е доста конкурентоспособна.

Според годишния доклад на Индекса за изкуствен интелект 2018, чийто управителен комитет включва водещи учени, занимаващи се с изкуствен интелект, като Йоав Шохам от Станфордския университет и Ерик Брайньолфсон от Масачузетския технологичен институт, ИИ е напреднал по всички изследвани параметри. Някои от показателите, от броя на публикуваните статии и посещаемостта на конференции, до споменаването му на корпоративни отчетни срещи и при парламентарните изслушвания, измерват шума около ИИ. Други отразяват подобряването на работата. Тази година, ИИ е станал по-точен и много по-бърз при разпознаване на изображения. Също така се подобри и разбирането на граматичната структура на изреченията, отговарянето на въпроси с множествен избор и превода. Дали този прогрес ни приближава до наистина свръхчовешкото ИИ е различен въпрос.

На фронта на превода се използва показател, наречена двуезична оценка, за да се определи точността. Той сравнява машинно преведените фрази с тези, предоставени от човешки експерти, и тази година почти половината от машинните преводи между английски и немски новинарски статии бяха също толкова добри колкото човешките. Тази година Microsoft обяви с много фанфари, че нейният ИИ се е справил също толкова добре, колкото и хората, в превода на новини от китайски на английски. Но основният доклад показва много по-ниски оценки за китайските преводи, отколкото за отделно публикуваните немски, а оценките за точността от човешки оценители са между 50% и 70%. Алгоритмите за машинен превод продължават да произвеждат много безсмислици и всъщност са най-вече полезни за хората с известно разбиране на езиците и контекста.

Снимка 397577

Подобреното разпознаване на изображения е създало чудеса в някои области на медицината. Например, Google разработи система за класифициране на рака на простатата, която го прави по-точно от американските патолози, а екип от Станфорд е постигнал подобен успех при рак на кожата. Там, където съществуват много данни и се оценява прецизността, ИИ може да помогне на хората да вземат по-добри решения, въпреки че той все още редовно бърка, когато се обучава от пристрастни набори от данни или е умишлено подведен. Хората са по-малко склонни да бъркат при разпознаване на обекти и са по-способни да коригират своите предубеждения.

Извличането на данни и уменията за отговаряне на въпроси могат да направят ИИ понякога да изглежда почти човешки. Тази година IBM представи текущата итерация на проекта си Debater, която се опитва да дебатира хората, като спазва правилата на тези състезания. Упражнението изглежда впечатляващо - ИИ мигновено събира и поръчва информация, пакетира я в граматически правилни изречения и вкарва предварително написани вицове почти на правилните места. Но като коментира експерт по ИИ, който е бил там, той само повтаря изложението си в отговор на аргументи. Идеята да има ИИ, със свръхчовешка способност да анализира данни, да участва в брейнсторминг е вълнуваща, но "ние със сигурност не сме на ръба да видим системите за изкуствен интелект да победи в дебат човек", пише експертът Крис Рийд от университета Дънди в Шотландия. "Днешната технология за изкуствен интелект е толкова далеч от тези сценарии, колкото експериментите на римляните с парна енергия от индустриалната революция", заключава той.

Както често се случва с технологичния напредък, ИИ получава твърде много внимание твърде рано. Но ако в предишни години някои учени по ИИ мърмореха, че шумът около ИИ може да попречи на напредъка, защото хората ще се разочароват от неизпълненото обещание за блестяща играчка, все пак вниманието към ИИ стана твърде продължително и финансовите и интелектуалните ресурси, хвърлени в него, са твърде огромни, за да се случи това. Сега съревнованието в ИИ е въпрос на престиж за големите нации.

Досега САЩ, Европа и Китай имат своите водят. Данните в доклада за индекса на изкуствен интелект показват, че САЩ са водещи по патенти; заедно с Китай, тя води в броя на проучванията, представени и приети от основните конференции по ИИ. Но в Европа се публикуват най-голям брой проучвания за изкуствен интелект (28% от общия брой, в сравнение с 25% за Китай и 17% за САЩ). В доклад, публикуван от Съвместния изследователски център на Европейската комисия този месец, се казва, че Европейският съюз е дом на една четвърт от приблизително 35 000 дружества, работещи днес по изкуствения интелект, в сравнение с 28% за САЩ и 23% за Китай.

Според McKinsey & Co. Европа е на същото ниво като конкурентите ѝ, когато става въпрос за прилагане на ИИ в бизнеса, особено в автоматизацията на процесите.

Снимка 397578

Това вероятно ще бъде изненада за европейските лидери, особено за германските и френските, които често говорят за изоставане. По-рано този месец германският министър на икономиката Петер Алтмайер подкрепи идеята за общоевропейска корпорация, ръководена от държавата, по подобие на Airbus, която да се конкурира в ИИ.

Европа наистина не се нуждае от мащабна държавна намеса, за да навакса, както през 60-те и 70-те години, когато Boeing доминираше в авиационната индустрия. Но ЕС и правителствата в Северна Америка и Китай ще наливат повече ресурси в ИИ през следващите години, а различни модели на развитие вероятно ще се изкристализират в ключовите конкурентни страни, след като регулацията последва парите. Докладът на Съвместния изследователски център посочва три подхода, които са лесни за свързване с техните региони на произход: "ИИ за печалба", "ИИ за контрол" и "ИИ за обществото", дисциплина, която определя като "фокусиран върху човека, върху етичните аспекти и подход фокусиран върху сигурността. "

Независимо от това колко добре технологията в крайна сметка ще работи, големите нации вече са го приспособили за мека сила и идеологическа конкуренция. Това е повторение на космическата надпревара от миналия век, която не се виждала в тази чиста форма в продължение на много десетилетия.